AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Premierno: novi električni SUV Smart #5

Smart širi ponudbo s tretjim, največjim, modelom.

Smart #5 je najnovejši model v paleti povsem električnih vozil celovito pomlajene znamke, ki je bil premierno razkrit na dogodku v Byron Bayu v Avstraliji. Novinec pomeni vstop v segment srednje velikih premijskih SUV-jev in predstavlja pomemben korak proti prihodnosti mobilnosti. Poleg modelov #1 in #3 je Smart #5 del razširjenega električnega portfelja, ki izpolnjuje spreminjajoče se potrebe kupcev širom sveta.

Smart #5 je delo oblikovalcev pri Mercedes-Benz, in združuje elegantno ter sodobno obliko s prostorno notranjostjo in najsodobnejšo tehnologijo. Odlikujejo ga značilni oblikovalski elementi, kot so panoramska halo streha, vrata brez okvirja in kratki previsi. Zunanjost vozila, ki meri v dolžino 4.705 mm in ima medosno razdaljo 2.900 mm, zaznamujejo podolgovati žarometi, dvobarvna ogledala in plavajoči pokrovi koles, ki prispevajo k vrhunskibestetiki. Izvedba Summit Edition prinaša bogato dodatno opremo, kot so strešni svetlobni nosilec, priključek za prikolico in večnamenska oprema – stranske stopnice, lestev ter zaščita podvozja.

V notranjosti Smart #5 ponuja razkošno in tehnološko dovršeno okolje. Kupce bodo pričakali usnjeni sedeži zero-gravity z naprednimi možnostmi nagibanja, prostorni nastavljivi zadnji sedeži, z bralnimi lučkami v stilu letala in električno pomične senčnike. Med premijske podrobnosti sodijo obloge iz hrastovega lesa, ambientalna osvetlitev z 256 barvnimi možnostmi ter zabavni sistem z vgrajenim projektorjem in zvočnim sistemom Sennheiser Signature Sound System z 20 zvočniki. Vozilo ima tudi 34 odlagalnih prostorov, 72-litrski prtljažnik spredaj in do 1.530 litrov prostora za shranjevanje zadaj.

Impresivna tehnološka zasedba na krovu zajema sodoben multimedijski sistem s 25,6-palčnim projicirnim zaslonom z razširjeno resničnostjo, 10,3-palčnimi digitalnimi merioniki in dvema 13-palčnima Amoled osrednjima zaslonoma. Pametni kokpit poganja čip AMD V2000, ki zagotavlja gladko in odzivno uporabniško izkušnjo, dopolnjujejo pa ga generativni glasovni pomočnik z umetno inteligenco in pametni avatarji za prostoročno upravljanje različnih funkcij.

Električnega Smarta #5 bodo poganjali sistemi z enim ali dvema elektromotrjema, katerim energijo dovaja baterija s kapaciteto 100 kWh, ki se zavoljo napredne 800-voltne arhitekture do 70 odstotkov napolni v samo 15 minutah. Največji doseg med polnjenji naj bi znašal do 740 kilometrov. Terensko obarvana zasnova pomeni, da bo Smart #5 opremljen z različnimi voznimi načini, med katerimi so tudi Adaptive, Sand, Snow, Mud, in Rock. Da bodo odprave izven urejenih cest bolj prijetne, bodo lahko kupci v prtljažniku na 220-voltno vtičnico priklopili razne zunanje naprave.

Poleg visokotehnoloških funkcij je smart sodeloval z blagovnima znamkama Trek in HEIMPLANET, ki sta namenjeni preživljanju prostega časa na prostem, ter s strokovnjaki za avdio opremo Sennheiser, kar povečuje privlačnost vozila za pustolovščine in razkošje. Smart #5 bo v Evropi začel prodajati v začetku prihodnjega leta, s čimer se bo znamka trdno zasidrala v segmentu premium srednje velikih SUV-jev.

Žiga Kolman
foto: Smart

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button