AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Premierno iz New Yorka: Genesis X Speedium Coupe koncept

X Speedium Coupe predstavlja nove oblikovne smernice korejske premijske znamke.

Leto po razkritju koncepta Genesis X v Los Angelesu, so pri korejski znamki pripravili nov koncept na enaki zasnovi – X Speedium Coupe. Njegova glavna naloga bo prikaz novega oblikovalskega jezika, ki ga bomo v prihodnje videvali na serijskih električnih modelih.

Tako kot koncept X, tudi X Speedium Coupe koristi značilno osvetlitev v dveh deljenih linijah, kar že videvamo na nekaterih trenutnih serijskih modelih, vendar se tokrat elementa združujeta v samo masko. Ob straneh lahko opazimo postavne linije z močno poširjenimi blatniki, podobno kot pri predhodnem konceptu, le da je streha tokrat nekoliko podaljšana v slogu shooting brake, s čimer so pridobili dodaten prostor za zadnje potnike.

Oblikovanje platišč z diamantnim rezom, je prav tako bolj zapleteno od preprostih petkrakih, kakršne je imel Genesis X. Na zadnjem stebričku najdemo značilno nadaljevanje dveh vzporednih linij, ostajata tudi digitalizirani vzvratni ogledali. Zadek X Speedium Coupe je športno zastavljen, s horizontalno osvetlitvijo, tretjo zavorno lučjo v obliki črke V in »ducktail« spojlerjem. Izbrano ime novega koncepta se nanaša na Inje Speedium dirkališče v Koreji, v enakem duhu so zmešali odtenek karoserijske barve – smaragdna kovinsko zelena »Inje Green«.

Genesis ne razkriva nobenih podrobnosti platforme ali pogonskega sklopa, vendar lahko zaradi pripadnosti združenju Hyundai pričakujemo uporabo najnovejše E-GMP zasnove, ki podpira 400- in 800-voltno polnilno arhitekturo ter maksimalnih 500 kilometrov dometa. Enako okovje si deli tudi Kia EV6 GT, ki v najzmogljivejši različici premore 585 KM in se do stotice izstreli v 3,5 sekundah. Vsekakor je v družini dovolj potenciala za izdelavo športnega Genesisa.

Žiga Kolman
foto: Genesis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button