AvtomobilizemNovice

Predstavlja se edinstveni Ferrari SP51

812 GTS je odlična popotnica za nastanek najnovejše kreacije Ferrarijevega oddelka Special Projects.

Ferrari 812 GTS je že v osnovi precej redek superšportnik, vendar se bo kot SP51 še bolj priljubil navdušencem na resnično edinstvenimi Ferrariji. Kot ste morda že ugotovili, SP51 temelji na modelu 812 GTS, nato pa je bil poslan v Ferrarijev oblikovalski center, kjer je bil deležen obsežne vizualne preobrazbe.

SP51 se pridružuje številnim Ferrarijevim unikatom, ki jih je ustvaril oddelek za posebne projekte. Prvi izdelek tega oddelka smo videli leta 2008 v obliki modela P540 Superfast Aperta na osnovi 599, nato pa morda še bolj znan model SP12 EC (EC je kratica lastnika Erica Claptona), ki je za osnovo uporabil model 458 Italia. V zadnjem času se je oddelek posebnih projektov podpisal pod modeloma SP1 in SP2, ki sta v primerjavi z ostalimi precej bolj pogosta, saj je bilo izdelanih 499 enot.

Ker gre za specifično naročilo, ima SP51 že svoj dom – stranko s Tajvana, kolikor nam je zaupal Ferrari, – zato nakup žal ni mogoč. Vseeno so pri Ferrariju očitno dovolj ponosni na svoje delo, da so novi avtomobil delili z javnostjo, saj po njihovih besedah predstavlja vrhunec obsega prilagajanja in ponudbe izdelave po naročilu.

Čeprav se je na zunaj veliko spremenilo, so morali skrbno prilagoditi aerodinamiko SP51, da bi lahko zagotovili vrhunsko udobje v kabini. Spredaj so novi žarometi, odbijač, pokrov motorja in odprtine za dovod zraka, ob straneh pa so preoblikovane skoraj vse karoserijske površine. Za sprednjimi kolesi so tudi zračniki iz ogljikovih vlaken.

Na zadnjem delu modela SP51 ostajajo značilna štiri okrogla svetila, le z nekoliko drugačno zasnovo. Spojler je bolj izrazit in podoben tistemu, ki ga najdemo na nabrušenih modelih Competitzione, tudi odbijač se pohvali s svežimi potezami in spremenjenim difuzorjem. V notranjosti so sedeži in armaturna plošča v novi modri barvi s kontrastnimi belimi šivi, poleg tega pa je razširjena uporaba ogljikovih vlaken.

Pod dolgim nosom SP51 domuje enak pogonski sklop kot pri modelu 812 GTS. Ferrari ni povedal, ali so zunanje spremembe vplivale na zmogljivost 6,5-litrskega atmosferskega V12 z 800 KM, čeprav še vedno pričakujemo pospešek do stotice v manj kot treh sekundah in najvišjo hitrost precej nad 320 km/h.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button