AvtomobilizemNovice

Praga Bohema vstopila v proizvodnjo

Češki hiperšportnik bo kmalu razveselil prve kupce.

Praga, ena najstarejših avtomobilskih znamk na svetu, je v posebnem obratu na Češkem uradno zagnala proizvodnjo prvega cestnega hiperšportnika Bohema. V naslednjih štirih letih nameravajo ustvariti zelo omejenem število ročno izdelanih mojstrovin.

Bohema je kreacija s celostno konstrukcijo iz ogljikovih vlaken in posledično tehta manj kot 1.000 kilogramov, pogonski sklop pa ustvari 700 KM, s čimer se uvršča v ekskluzivno zbirko hiperavtomobilov. Najmanj 1,36 milijona evrov vreden cestni dirkalnik je pred kratkim sprejel prve kupce, ki so bili priča natančnemu postopku ročne izdelave v Praginem obratu. Bohema bo javnosti razkrita spomladi leto, prve dobave strankam v Evropi pa so načrtovane za prvo polovico leta 2024, ob tej priložnosti bo opremljena z edinstveno specifikacijo. Dodatne dobave so načrtovane v Združenih arabskih emiratih in ZDA kasneje leto, proizvodnja Boheme pa naj bi potekala do leta 2025.

Začetek proizvodnje sledi temeljitemu predprodukcijskemu razvoju na cesti in testiranju na dirkališčih na priznanih lokacijah, kot so Spa-Francorchamps, Red Bull Ring in Nürburgring. K strokovnemu izpopolnjevanju zmogljivosti Boheme so prispevala števila velika imena motošporta – Romain Grosjean in nekdanji Top GearovStig, Ben Collins. Omejene možnosti testnih voženj v Evropi in Združenem kraljestvu bodo potekal predvidoma spomladi, nato pa bodo aktivirani programi v Severni Ameriki in na Bližnjem vzhodu, kar bo utrdilo Pragin vstop na trg cestno legalnih hiperavtomobilov.

Žiga Kolman
foto: Praga

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button