AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Pozor Tesla, prihaja Zeekr

Geely, kitajski lastnik Volva, predstavlja novo znamko Zeekr s premijskimi električnimi vozili.

Kitajski gigant Geely je razkril novo znamko električnih vozil Zeekr, katere naloga bo konkuriranje premijskem trgu, kjer dominira Tesla. Čeprav bodo sprva začeli s prodajo na domačih tleh, se nameravaj razširiti globalno.

Zeekr bo zadolžen za razvoj visoko zmogljivih električnih vozil, zasnovanih na Geelyjevi SEA platformi, kasneje namenjeni tudi sestrskim podjetjem Volvo, Polestar in Lynk&Co. Prvi Zeekr modeli naj bi na kitajske ceste zapeljali že proti koncu letošnjega leta. Zeekr, doma poznan kot Ji Ke, namerava poskrbeti za rastoče povpraševanje po premijskih električnih avtomobilih, zato bodo vsako leto v obdobju petih let predstavili nov model.

Kot del Geelyjeve iniciative globalnega širjenja na področju mobilnosti, bodo usmerjeni k inovativnosti in razvoju  električnih ekosistemov z modernim pristopom do prodaje ter servisnih storitev. Med predstavitvijo je Geely razkril lanskoletne rezultate. V 2020 so na kitajskem prodali 1,3 milijona novih vozil, kar jih uvršča na prvo mesto po prodaji na največjem in najhitreje rastočem trgu že četrto leto zapored. Drugod so prodali skoraj 73 tisoč vozil, kar je 25 odstotna rast na letni ravni. V istem času je druga premijska znamka Lynk&Co prepričala preko 175 tisoč kupcev, 37 odstotkov več od leta 2019 – ta znamka se že počasi širi po evropskih državah.

Žiga Kolman
foto: Zeekr

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button