AvtomobilizemNovice

Povsem novi Mercedes-Benz razred E: eleganten, tehnološko napreden in elektrificiran

Mercedes je naposled razkril novo generacijo razreda E, ki bo močna konkurenca prihajajočega BMW serije 5.

Prispela je šesta, najbolj razkošna in tehnološko napredna generacija Mercedesa razred E, ki postavlja nova merila v segmentu velikih limuzin. Novi razred E se ponaša z novostmi na področju oblikovanja, ki ga približajo novim električnim članom in premijskem razredu S, obsežno elektrifikacijo pogonskih sklopov ter bogato digitalno strukturo.

Novi Mercedes razred E je še elegantnejši kot kadarkoli prej, hkrati v celoto združuje oblikovne poteze električnih modelov EQ in večjega brata razred S. To lahko opazimo pri sprednji maski s črno obrobo, ki se na straneh zliva s tanjšima LED žarometoma s svežim svetlobnim podpisom. Mreža maske je lahko, odvisno od izbrane opreme, okrašena s stotinami malih srebrnih zvezd, vzdolžnimi kromiranimi elementi in osvetlitvijo. Proti zadku se nadaljuje elegantna strašna linija, vrata imajo tokrat potopne kljuke, sveža so oblikovanja 17- do 21-palčnih platišč, zadek pa se zaključi podobno kot pri razredu S, z novo osvetlitvijo z vzorcem trikrake zvezde in vzdolžno povezavo.

Novi razred E je v primerjavi s predhodnikom zrasel v vseh pogledih, v dolžino meri 4.949 mm, 1.880 mm v širino in 1.468 mm v višino, ker skupaj z medosno razdalji 2.961 mm pomeni povečanje udobja v notranjosti ter večji prtljažni prostor. Ta sprejme 540 litrov prtljage oziroma 370 litrov v priključno-hibridni različici. Kljub povečani dolžini bo novi razred E bolj agilen, saj je lahko opremljen s štirikolesnim krmiljenjem, ki obračalni krog skrajša na 10,8 metrov. Sveže aerodinamično naravnano oblikovanje je prineslo napredek tudi na področju učinkovitosti, saj se razred E pohvali z nizkim količnikom zračnega upora 0,23 Cd.

Vstopimo še v popolnoma novo zasnovano kabino, kjer z roko v roki stopata moderna digitalizacija in klasična eleganca preprostih linij. Glavna zvezda notranjosti je superzaslon, sestavljen iz digitalnih merilnikov pred voznikom, osrednjega zaslona na dotik in dodatnega info-zabavnega zaslona pred sovoznikom. Sodobnejša MBUX programska oprema prinaša enostavnejši uporabniški vmesnik podoben mobilnim napravam, navidezno resničnost za navigacijski sistem, hkrati je povezljiv z vsemi popularnimi storitvami, izboljšan je glasovni pomočnik Hey Mercedes in omogočen je dostop do zunanjih aplikacij, kot so TikTok, igra Angry Birds ter Zoom. Udobno kabino odeto v kakovostne materiale vselej popestri ambientalna osvetlitev.

Pod površjem novega Mercedesa razred E bomo našli poznano motorno zasedbo, sicer obsežno posodobljeno, povsem elektrificirano in v vseh primerih povezano z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom. Vstopnico bo predstavljal E 200 z 2-litrskim štirivaljnim bencinskim motorjem s 150 kW (204 KM), ki poganja zadnji kolesni par, dizelska alternativa bo E 220d prav tako z 2-litrsko enoto, vendar s 145 kW (197 KM). Slednji bo na voljo tudi s 4Matic štirikolesnim pogonom, pri vseh pa za dodatno podporo skrbi blago-hibridni sistem z manjšim elektromotorjem s 17 kW (23 KM).

Ostala trojica je priključno-hibridna, začenši z modelom E 300 e z 2-litrskim bencinskim motorjem, elektromotorjem s 95 kW in baterijo s kapaciteto 25,4 kWh. Sistemska moč znaša 230 kW (312 KM) in 550 Nm navora. Naslednji v ponudbi je enak sklop, vendar pod oznako E 300 e 4Matic s štirikolesnim pogonom. Trenutni vrh bo zastopal E 400 e 4Matic, ki z enakimi sestavinami ponuja večjo zmogljivost 280 kW (381 KM) in 650 Nm navora, kar zadošča za pospešek do stotice v 5,3 sekundah ter najvišjo hitrost 250 km/h. Vsi priključni hibridi bodo lahko zavoljo zajetne baterije na elektriko prevozili vsaj 95 kilometrov, do hitrosti 140 km/h.

Prihod novega Mercedes razred E v prodajne salone je predviden v drugi polovici letošnjega leta, ko bodo znane tudi cene. V naslednjih nekaj mesecih bodo ponudbo razširili še z dizelskimi priključnimi hibridi, v načrtu je tudi karavanska različica in navsezadnje strupeni AMG.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button