AvtomobilizemNovice

Potrjeno: Prihajata novi električni Porsche Cayenne in SUV višjega razreda

Za uspešnim letom sledi napoved novih električnih Porschejev.

Porsche uspešno leto poslovanja zaključuje z napovednikom novih električnih modelov, med pomembnejšimi bo prav naslednja generacija Cayenne, kasneje bodo predstavili še nekoliko večjega SUV-ja, ki bo pomembna iztočnica za doseg ciljev elektrifikacije znamke. Ambiciozen načrt imenovan Road to 20 bo zagotovil dolgoročni dobiček, hkrati zajema povečanje deleža električnih modelov do leta 2030 na kar 80 odstotkov.

Prvi član nove električne ofenzive Stuttgartskega podjetje bo novi Macan, ki je že v zadnjih stopnjah razvoja in bo kupcem na voljo v prihodnjem letu. V letu 2025 pričakujemo prihod novega kompaktnega električnega športnika 718, ki bo sprva prodajan vzporedno s klasično gnano različico, nato bodo presedlali povsem na elektriko. Le malo zatem bo sledila četrta, popolnoma električna generacija Cayenna, ki bo pomembna za doseg postavljenih mejnikov elektrifikacije. Zaradi vse večje popularnosti velikih SUV-jev, bodo portfelj razširili z novim modelom nad Cayennom, zasnovanim na lastni platformi SSP Sport in z novo izkušnjo Porschejevega športnega razkošja.

Do prihoda četrte generacije Cayenna, bodo aktualni tretji namenili najobsežnejšo posodobitev v zgodovini, ki bo seveda prinesla oblikovne spremembe, a največ se bo odvilo pod okovjem, kjer bomo našli novo podvozje s povečano terensko zmogljivostjo, za pogon pa bo skrbela trojica priključno-hibridnih sklopov z večjim električnim dosegom. Poleg razvoja povsem električnih modelov, si pri Porscheju prizadevajo za ogljično nevtralnost vseh svojih vozil, kar vključuje tudi napredovanje proizvodnje e-goriv, s pomočjo partnerjev v Čilu.

Sicer je Porsche v lanskem letu postavil nov mejnik dobička, prihodki od prodaje so znašali 37,6 milijarde evrov, kar pomeni 13,6-odstotno rast v primerjavi z letom 2021. Dobiček iz poslovanja skupine je zrasel za 27,4 odstotka in je za lansko leto znašal 6,8 milijarde evrov. Kljub posledicam pandemije koronavirusa in vojne v Ukrajini, so leta 2022 na svetovni ravni dobavili 309.844 novih vozil, oziroma 2,6 odstotkov več v primerjavi s prejšnjim letom. Takšne uspehe prepisujejo predvsem odličnemu cenovnemu pozicioniranju in močni zasedbi ponudbe vozil.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button