AvtomobilizemNovice

Posodobitev za priključno-hibridnega Suzukija Across

Glavna posodobitev prinaša hitrejše polnjenje baterije.

Tehnološki posodobitvi Toyote RAV4 PHEV, sledi prenova Suzukija Across, praktično enakega SUV-ja sicer s kozmetičnimi spremembami, ki ga nekoliko ločujejo od osnove. Novosti prinašajo predvsem hitrejše polnjenje električne polovice hibridnega sklopa in izboljšano učinkovitost.

Moč vgrajenega polnjenja je po osvežitvi z 3 kilovatov zrasla na 6 kW, kar pomeni polovično skrajšan čas polnjenja 18,1 kWh baterije. Namesto petih ur in 30 minut, bo potrebno za polno baterijo počakati le dve uri in 45 minut. Seveda to velja v primeru priklopa na 32A polnilnico, s standardnim domačim 16A priklopom bo postopek trajal dobrih pet ur oziroma 36 minut manj kot poprej.

Za dodatno varčevanje z energijo in prijetnejšo osvetlitev bodo poskrbele nove meglenke, prtljažne luči in svetila zadnjega potniškega dela v LED tehniki. Močnejša osvetlitev notranjosti bo skrbela za izboljšan ambient, polnjenje prenosnih naprav pa bo hitrejše preko novih USB-C polnilnih mest. Sicer se Across ponaša z multifunkcijskim volanom, samodejno klimatsko napravo in 9-palčnim informacijskim zaslonom s podporo Apple CarPlay ter Android Auto.

Od Toyote RAV4 se Across razlikuje po rahlo spremenjenih odbijačih, različnih svetilih na obeh koncih in 19-palčnih platiščih. Enak pa ostaja pogonski sklop sestavljen iz 2,5-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja, brezkončnega CVT menjalnika, litij-ionske baterije in dveh elektromotorjev na vsaki osi. Skupna sistemska moč je odmerjena pri 306 KM, pospešek do stotice se odvije v šestih sekundah, električne avtonomije je dovolj za 75 kilometrov, kombinirana poraba pa naj bi znašala en liter.

Tako kot RAV4, tudi Across koristi neodvisno delovanje zadnjega elektromotorja, ki lahko prilagaja podajanje navora med osema, glede na potrebo po oprijemu. Na sprednji kolesni par lahko pošlje do 100 odstotkov moči, medtem ko lahko zadnji par prejme največ 80 odstotkov skupne zmogljivosti. S tem sistemom so izdatno izboljšali oprijem na spolzkih površinah in izpilili oprijem v ostrih zavojih.

Suzuki Across je tako kot sorodnik opremljen s širokim arzenalom varnostne opreme, vključno s samodejnim preprečevanjem naleta, ohranjevalnikom voznega pasu, prepoznavanjem prometnih znakov, spremljanjem mrtvega kota, aktivnim tempomatom in sistemom za spremljanje prečnega prometa zadaj. Posodobljeni Across bo na voljo predvidoma proti koncu leta, za trenuten model pa je pri nas potrebno odšteti najmanj 51.870 evrov.

Žiga Kolman
foto: Suzuki

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button