AvtomobilizemNovice

Poslednji hura Honde NSX

Drugo generacijo Honde NSX bodo do cilja pospremili s posebno serijo Type S.

Hondin superšportnik NSX je zapeljal v zadnji krog svojega obstoja, kar bodo obeležili z izdajo omejene in zelo posebne serije Type S – »najhitrejši, najmočnejši in najbolj dinamičen NSX do sedaj.« Unikatna edicija za zadnje leto proizvodnje na žalost ne bo prispela v Evropo, od 350 načrtovanih jih bo 300 odpotovalo v ZDA, 50 jih ostaja na domačih tleh Japonske.

Pa se najprej polotimo zmogljivosti. Sredinsko nameščen ostajal 3,5-litrski twin-turbo V6, tokrat z novimi injektorji goriva, novim hladilnikom in parom svežih turbopolnilnikov, kakršne že uporablja NSX GT3 dirkalnik. Izboljšan je tudi hibridni oddelek, baterija ponuja 20 odstotkov več uporabne kapacitete in 10 odstotkov večjo izhodno moč. Vse nadgradnje vodijo do končnega cilja 608 konjskih moči (običajni jih ima 581) in 667 Nm navora.

Enota z dvema elektromotorjema je bila nastavljena za hitrejše podajanje večje količine navora pri nižji hitrosti, za brutalne pospeške. Popravkom ni ubegnil niti 9-stopenjski DCT dvosklopčni menjalnik, ki prejema program za hitrejše prestavljanje navzdol, medtem kov Sport in Sport+ načinih za 50 odstotkov hitreje pretika med prestavami. Skupaj s izboljšavami štirih voznih načinov – Quiet, Sport, Sport+ in Track – so prispeli izboljšani zvočni profili. Po številnih novitetah lahko NSX z letnico 2022 na stezi v Suzuki za dve sekundi užene predhodnika.

Na področju oblikovanja je Type S naredil še en korak naprej. Prejema privlačna nova petkraka platišča obuta v Pirelli P Zero pnevmatike, obenem so koloteki nekoliko širši od standardnega modela. Za zaviranje skrbijo nove šestbatne Brembo zavorne čeljusti spredaj in štiribatne zadaj. »Lahkoten« paket prinaša karbon. Keramične zavorne diske, karbonski pokrov motorja in elemente notranjosti iz ogljikovih vlaken, kar za skupno za 26,2 kilogramov zniža maso.

Od standardnega modela bo TYpe S izstopal še po bolj odrezavem sprednjem odbijaču z večjo masko, novim karbonskim zadnjim difuzorjem in dodatnimi kompozitnimi aerodinamičnimi dodatki ter seveda Type S oznakami. Vstopna cena za omejeno edicijo NSX je v ZDA postavljena pri 169.500 dolarjih (145.203 evrov), z Lightweight paketom se dvigne na 182.500 dolarjev (156.339 evrov).

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button