AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Pošastni F-150 Lightning SuperTruck si želi rekord na Pikes Peaku

Ford Performance se ponovno vrača na Pikes Peak, tokrat z zmogljivim električnim poltovornjakom.

Ford Performance se vrača na zahtevno gorsko hitrostno dirko Pikes Peak s povsem novo električno zverjo F-150 Lightning SuperTruck, s katerim nameravajo preseči lanskoletni uspeh modela SuperVan 4.2. Dirkalnik, razvit v sodelovanju s Fordovim oblikovalskim oddelkom in podjetjem STARD Advanced Research and Development, je optimizirano za zahtevne razmere na Pikes Peaku.

F-150 Lightning SuperTruck se ponaša z napredno aerodinamiko, ki pri hitrosti 241 km/h ustvari kar 2.722  kilogramov potiska k tlom, in optimiziranimi elektromotorji. Za 102. izvedbo legendarne dirke Pikes Peak bodo super poltovornjaka poganjali trije šestfazni motorji STARD UHP in izjemno zmogljive litij-polimerne celice NMC, ki proizvedejo več kot 1.400 KM. Zasnovo dirkalnika sestavljajo tridelno sprednje krilo, zračni kanali za žarometa in pokrov motorja, lamelne rešetke, sprednja krilca, stranska ter zadnji difuzor in večdelni zadnji spojler. Ponaša se tudi z mogočnimi karbon-keramičnimi zavorami, prilagojenim vzmetenjem in kovanimi magnezijevimi platišči odutimi v oprijemljive pnevmatikame Pirelli P Zero.

SuperTruck bo na vrh Pikes Peaka pognal izredno izkušeni dirkač Romain Dumas, prav tako trenutni nosilec rekordea. To bo za Dumasa že deveti nastop in njegov drugi z ekipo Ford Performance. Družba STARD, ki je pred tem sodelovala pri nastanku raketnega kombija SuperVan 4.0, je imela ključno vlogo pri razvoju pogonskega sklopa in nadzora vozila SuperTruck. Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance, je poudaril pomen dirkanja v zahtevnih razmerah za posledično izboljšanje delovanja serijskih električnih vozil.

Ford ima na Pikes Peaku dolgo in bogato zgodovino, začenši z modelom T, ki je leta 1916 vzpon opravil v 28 minutah in 03 sekundah. Ekipa želi letos  izboljšati svoj lanskoletni rekord s SuperVanom, ki je z zahtevno stezi opravil v 8 minutah in 47,682 sekunde. Gorsko-hitrostna preizkušnja Pikes Peak se bo odvijala 23. junija, dogodek lahko gledalci v živo spremljajo na platformi YouTube.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button