AvtomobilizemNovice

Porsche Vision 357 Speedster: duhovna reinkarnacija legendarnega 356 Speedster

Kupejevski Vision 357 je dobil brezstrešnega brata.

Porsche je 30. obletnico festivala hitrosti v Goodwoodu izkoristil za premiero novega fantastičnega koncepta Vision 357 Speedster, ki se poklanja legendarnemu modelu 356. Povsem električni Vision 357 Speedster temelji na tehnologiji 718 GT4 e-Performance in vključuje številne oblikovne elemente, po navdihu prednikov iz sveta motošporta.

Vision 357 Speedster naj bi po mnenju Porscheja utelešal bistvo znamke – užitek v vožnji, dinamika in čista oblika. Avtomobil je poklon sanjskemu športnemu avtomobilu Ferryja Porscheja in sledi isti ideologiji kot 356, saj je na voljo v kabriolet ter kupejevski obliki. Tehnološko se Vision 357 Speedster močno naslanja na konceptni model 718 GT4 e-Performance, elektromotorje in baterijski sistem je pridobil pri Mission R, podvozje pa pri 718 GT4 Clubsport. Skupna sistemska moč bi lahko presegala 1.000 KM, baterija na krovu shranjuje vsaj 65 kW energije. Svetovni premieri na festivalu hitrosti v Goodwoodu sledi predstavitev na srečanju Rennsport Reunion v Združenih državah Amerike.

Zunaj se prerojeni Speedster ponaša s kratkim vetrobranskim steklom in enostranskim platnenim pokrovom, značilnim za tovrstne brestrešne avtomobile. Avto vključuje zaščito med prevračanjem iz ogljikovih vlaken, 20-palčna magnezijeva platišča in osvetlitev vdelano v karoserijo. Dvobarvna zunanjost v odtenkih Marble Grey in Grivelo Grey Metallic spominja na zgodovinske motošportne modele. Sprednji odbijač, sprednji blatniki in sprednja kolesa so pobarvani v temnejši kovinski barvi, kontrastni elementi pa v Miami Blue.

Jubilejni logotip na avtomobilu vključuje številko 75 ter letnici 1948 in 2023. Grafika samoroga in logotip Speedster sta bila posebej zasnovana le za ta koncept. Namesto zunanjih ogledal uporablja kameri nameščeni na blatnikih z aerodinamično optimizirano obliko, spominjajoč na krila. Notranjost Vision 357 Speedster je vozniško osredotočena, z nizkim položajem sedeža iz kompozitne plastike. Instrumentna plošča je na vrhu volanskega droga kot prozorna površina, upravljalne naprave pa imajo poudarjeno barvo Miami Blue. Armaturno ploščo krasijo ogljikova vlakna, trakovi iz tkanine pa nadomeščajo običajne ročaje vrat. Ne gre za serijsko načrtovan športni model, vsekakor pa narekuje smernice novih električnih športnih Porschejev.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button