AvtomobilizemNovice

Porsche Vision 357: edinstven koncept ob 75. obletnici prvega športnega modela

Porsche 356 se je prelevil v edinstveno moderno reinkarnacijo.

Pred 75 leti je 356 No. 1 Roadster postal prvi nosilec imena Porsche in rodila se je najodmevnejša znamka športnih avtomobilov. Porsche tako začenja pomembno jubilejno leto s predstavitvijo koncepta Vision 357, ki je v moderno dobo popeljal značilno silhueto najstarejšega predhodnika. Čeprav gre za edinstveno umetnino, prikazuje potencialno oblikovalsko filozofijo za modele naslednje generacije, še posebej na področju vizionarskega svetlobnega podpisa.

»S Porsche Vision 357 smo pripravili prav posebno rojstnodnevno darilo, ki na podlagi modela 356 poudarja pomen našega oblikovalskega DNK,« je povedal Michael Mauer, podpredsednik oblikovalskega studia Style Porsche. »Koncept poskuša skladno združiti preteklost, sedanjost in prihodnost, saj ima proporce, ki spominjajo na zgodovinsko podobo, in podrobnosti, ki ponazarjajo pogled v prihodnost.« Koncept Vision 357 je nastal na tehnološki platformi modela 718 Cayman GT4 RS, katerega poganja izvrsten 4-litrski atmosferski šestvaljni bokser s 368 kW (493 KM), kar odlično sovpada z ideologijo prvega športnega modela. Vision 357 s svojo monolitno obliko, ozko potniško kabino s položno linijo, vetrobranskim steklom ovitim okoli A stebrička in širokimi boki spominja na model 356.

Med številne integrirane funkcionalne podrobnosti štejemo skrite kljuke vrat ob stranskih oknih in zadnje luči zlite z zadnjim odbijačem. Originalu se priklanja tudi vzorec mreže na zadku, kamor so vgradili tretjo zavorno luč. Tako kot vsi trenutni Porschejevi modeli ima tudi Vision 357 spredaj štiridelni svetlobni podpis, hkrati okrogla oblika žarometov sledi značilnim žarometom modela 356. Vzporednice najdemo tudi pri izbiri barv, saj je karoserija odeta v odtenka Ice Grey Metallic in Grivola Grey Metallic. Široke koloteke dopolnjujejo 20-palčna magnezijeva platišča s karbonskimi aerodinamičnimi pokrovi. Namesto običajnih zunanjih ogledal je koncept opremljen s kamerami na robu strehe, medtem ko sta zaključka izpuha izdelana iz modrikastega titana, notranjost izpušne cevi pa je prevlečena v keramiko.

Vision 357 se je premierno predstavil na posebni razstavi »75 let Porschejevih športnih avtomobilov«, v sklopu Volkswagnovega foruma DRIVE v Berlinu. Porschejevo najnovejšo kreacijo si bodo lahko obiskovalci ogledovali vse od sredine februarja, nato jo modo selili na ostale mednarodne dogodke tekom leta.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button