AvtomobilizemNovice

Porsche Panamera v tretje še bistveno boljša

Tretja generacija Panamere postavlja nova merila športnih limuzin.

Porsche naposled predstavlja tretjo generacijo modela Panamera, z osveženim oblikovanjem, naprednimi digitalnimi funkcijami in poudarkom na dinamični vozni izkušnji. Premijska športna limuzina se ponaša z zmogljivejšimi E-hibridnimi pogonskimi sklopi in novim inovativnim sistemom vzmetenja Porsche Active Ride, s čimer si bo zagotovila sloves najbolj dinamične limuzine v svojem segmentu.

Posodobljen koncept upravljanja modela Panamera vključuje uporabnikov digitalni ekosistem v sistem Porsche Communication Management (PCM) in zagotavlja inovativne načine interakcije z avtomobilom. Zunanja oblika je deležna dinamičnih sprememb, ki poudarjajo športni značaj modela, medtem ko je notranjost deležna na voznika osredotočene prenove in širokega nabora sistemov za pomoč vozniku. Nova Panamera še naprej ohranja radodarne proporce z dolžino 5.052 mm (5.202 mm v podaljšani izvedbi Executive), 1.937 mm širine in 1.423 mm višine.

Nova generacije Panamere bo uvedla učinkovite priključno-hibridne pogonske sklope, pri čemer je Panamera Turbo E-Hybrid trenutni kraljevi model. Pohvali se s preurejenim prisilno polnjenim štirilitrskim V8 in elektromotorjem s 140 KW (190 KM), ki v sodelovanju ustvarita sistemsko moč 500 kW (680 KM) ter zvrhanih 930 Nm navora. Panamera Turbo E-Hybrid se do stotice požene v 3,2 sekunde in doseže največjo hitrost 315 km/h, izključno na elektriko pa lahko brez postanka prevozi do 91 kilometrov. Izčrpano baterijo bo mogoče preko izmeničnega priklopa z močjo 11 kW napolniti v 2 urah in 39 minutah. Osnovna modela Panamera in Panamera 4 še naprej poganja 2,9-litrski V6 turbobencinski motor z manjšimi popravki, ki nudi 260 kW (353 KM) in 500 Nm navora. Pospešek do stotice se odvije v prijetnih 5,1 sekundah (4,8 sekunde pri Panameri 4), najvišja hitrost znaša 272 km/h.

Inovativni sistem vzmetenja Porsche Active Ride, ki je v novi Panameri serijski, zagotavlja ravnovesje med udobjem in športnostjo. Dvokomorno zračno vzmetenje s sistemom Porsche Active Suspension Management (PASM) zagotavlja mirno vožnjo in stabilnost med dinamičnimi manevri, k dodatni okretnosti pa pripomore opcijsko štirikolesno krmiljenje. Vzmetenje se lahko prilagaja različnim voznim razmeram in zagotavlja udobno vstopno ali izstopno višino pri mirovanju, kar bo zagotovo postala zabavna lastnost, kot se je zgodilo pri Mercedesu GLE.

Zunanja oblika modela Panamera ohranja značilne linije in proporce, z izboljšavami za bolj izrazit in športen videz. Koncept kokpita Porsche Driver Experience združuje digitalne in analogne elemente, kar zagotavlja, da so vozniku bistvene kontrole na dosegu roke (nekaj več smo o notranjosti zapisali že TUKAJ) Opcijski zaslon za potnike vključuje potnika v vozniško izkušnjo. Panamera Turbo E-Hybrid, aktualni paradni konj se od povprečja ločuje po ekskluzivnih zunanjih elementih in značilni notranjosti s čudovito barvo Turbo Turbonite. Digitalna izkušnja je okrepljena s funkcijami, kot so prijava s Porsche ID, Apple CarPlay in Android Auto. Standardni žarometi Matrix LED in nadgrajen nabor asistenčnih sistemov, vključno s prepoznavanjem prometnih znakov in sistemom InnoDrive, prispevajo k varnostni in tehnološki ponudbi modela.

Nova Panamera že zbira prve kupce, dobava v prvih primerkov bo na stari celini stekla predvidoma v začetku marca 2024. Cene se začnejo pri 107.800 evrih, štirikolesno gnana različica Panamera 4 se ceni na najmanj 111.900 evrov in 192.500 evrov pa bo potrebno odšteti Panamero Turbo E-Hybrid. Proizvodnja se bo nadaljevala v prilagojeni tovarni v Leipzigu.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button