AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Porsche na »ledeno dirko« z zgodovinsko ekipo

VIDEO: Ikona Le Mansa GT1-98 je trgal led in navduševal množico.

Pisal se je 10. februar 1950, ko se je peščica pogumnih mladeničev dobesedno pripela na zadnji konec treh motociklov in s podala na tri kroge dolgo tekmovanje po zamrznjeni površini jezera v neposredni bližini avstrijskega mesteca Zel lam See. Disciplino so poimenovali kar »skijoring« kar v norveškem jeziku pomeni smučanje. Zakaj je to pomembno? Ker ta dogodek velja za začetek tradicionalne Porsche ledene dirke v Alpah.

Vse skupaj je namreč potekalo v počastitev smrti takrat letno dni pokojnega Ferdinanda Porscheja, saj je imel Zell am See precejšnjo vlogo v življenju ustanovitelja nemške športne znamke. Tekmovanje se je odvijalo prav vsako zimo vse do leta 1974 in se nato ponovno vzpostavili šele z letom 2019 kot GP Ice Race.

Letos so celotno zgodbo pripravili pod okriljem podjetja F.A.T. Internationa, ki je redni sponzor 24h Le Mansa in dogajanje preselili v ameriški Aspen. Tja kakopak Porsche ni prišel praznih rok, temveč se je podjetju in celotni organizaciji poklonil s prav posebnim darilom – edinstvenim dirkalnikom Porsche GT1-98, ki se je na ledeno površino podal z zmagovalno ekipo, torej voznikom Stephanom Ortellijem in originalno servisno ekipo. Dotični voz je pokoril konkurenco na 24h Le Mansa v letu 1998 in se zapisal v avtomobilsko zgodovino.

Prisluhnimo torej Porsche legendi, ki je samo za ta dogodek zapustila uradni tovarniški muzej in si pretegnila mišice v osrčju ZDA.

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button