AvtomobilizemNovice

Porsche Cayenne je najhitrejši SUV na zelenem peklu

S Cayennom hitrje od 911 (997) Turbo S.

Porsche si je na krivuljah med gorovjem Eifel prilastil nov rekord, z novim rahlo misterioznim Cayenne so prevzeli mesto najhitrejšega SUV-ja. S takšnim podvigom poskušajo baklo vodilnih v segmentu hitrih SUV-jev, katerega so praktično izumili, prevzeti nazaj v svoje roke. V ozadje so potisnili dve veliki imena tega razreda, Bentleya Bentayga Speed in Lamborghinija Urus.

Rekorden čas 7 minut 38,925 sekund je bil dosežen 14. junija, pod mojstrskim manevriranjem Larsa Kerna, ki je prav tako leta 2017 z 911 GT2 RS in časom 6 minut 47 sekund postavil najhitrejši čas med serijskimi avtomobili. Cayennov čas morda ni enako razburljiv, vendar je impresivno kam se je dvotonski stroj uvrstil. Hitrejši je namreč od Renaulta Megane Trophy-R, heroja med hitrimi kombilimuzinami, le nekaj desetink je zaostal za superšportnima Ferrari 458 Italia in Lexus LFA. V svojem težnostnem razredu je recimo samo štiri sekunde za trenutnim BMW M5.

Brez dvoma se skrivnostni Cayenne odlično znajde na dirkaški stezi, kaj več pa o novincu ni znano, gre sicer za bolj aerodinamičnega Coupe, katerega moč zagotovo presega 600 konjev. Porschejevi inženirji so mu povsem verjetno namenili vso najboljšo tehniko podvozja, da bo zagotovljen opazen preskok iz že dokaj hitrih Cayenne Turbo in GTS.

»Po prvih nekaj metrih na Nordschleife v tem Cayennu vas mika, da bi se obrnili in se prepričali, da res sedite v prostornem SUV-ju,« pravi Kern. »Bliskovito spreminja smer v hitrih zavojih, na primer med Hohe Achtom in Eiskurveom, brez nihanja in nagnjenosti k podkrmiljenju. Tudi v tem tehničnem delu je Cayenne pravi vozniški avto, ki ga je enostavno nadzirati.«

Spremembe v primerjavi s serijskim zmogljivim Cayenne so bile poleg minimalne kamuflaže omejene izključno na školjkast dirkaški sedež in varnostno kletko. Okoli 22-palčnih platišč so bile obute Pirelli P Zero Corsa pnevmatike, kakršne bodo nameščene na serijskem modelu. Podrobnejše informacije o novem Cayenne pričakujemo v prihajajočih tednih.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button