AvtomobilizemNovice

Porsche 911 GT3 R

Porsche se naposled predstavlja z novim dirkalnikom razreda GT3, na osnovi aktualne 992 generacije klasičnega športnika z zadaj nameščenim motorjem.

Dirkaška serija GT3 je izredno popularna oblika avtomobilskega motošporta, kjer med seboj tekmujejo pošteno predelane različice cestnih športnih modelov. V bogato zastopanem športu se tako na dirkališčih sveta med seboj tekmujejo Ferrariji, Lamborghiniji, BMW-ji, Aston Martini, Bentleyji, Audiji, McLarni, Mercedesi in nenazadnje najbolj odmevno ime Porsche, ki predstavlja najnovejšega aduta: 911 (992) GT3 R.

Pravilnik razreda GT3 daje prednost popolnem ravnovesju sistemov, ki zmanjšujejo prednost določenih avtomobilov, zato se tudi Porschejevi inženirji pri snovanju nove generacije GT3 R niso osredotočili na maksimalno zmogljivost, temveč na povečanju konsistentne uspešnosti na stezi. Ključ do uspeha bo nov šestvaljni bokser, kateremu so prostornino povečali na 4,2-litra, kar prinaša večji razpon navora skozi vrtljaje.

Po prenovi atmosferska mojstrovina premore 416 kW (565 KM), obenem so ga v zadku namestili za 5,5 stopinj bolj naprej, s čimer so omogočili namestitev večjega zadnjega difuzorja, številni elementi pa so bili pomaknjeni bliže središču vozila, za idealnejšo razporeditev mase športnika s težnjo k zadnji obremenitvi.

Tako kot serijski 911 GT3, je tudi dirkaški R opremljen z vzmetenjem z dvojnim vpetjem (double-wishbone) spredaj in večtočkovno vpetim sistemom zadaj, a z nekaj prilagoditvami so dosegli večjo natančnost krmiljenja ter znižano obrabo pnevmatik. Na vseh štirih koncih bomo našli blažilnike podjetja KW, z napredno tehnologijo dirkalnika 911 RSR z višje kategorije GTE. Za konsistentno in varno zaviranje bodo skrbele zavore znamke AP Racing, s šestbatnimi čeljustmi in 390 mm koluti spredaj.

Spregledati ne gre divje aerodinamične karoserije, skoraj v celoti izdelane iz lahkotnih ogljikovih vlaken, kar je skupno maso poneslo do 1.250 kilogramov – skoraj 200 kilogramov manj od standardnega GT3. Dno vozila je v celoti zaprto in optimizirano za zmanjšano turbulenco in večjo stabilnost, k čemur pripomore tudi zajetno zadnje krilce z vpetjem v obliki labodjega vratu.

Notranjost novega 911 GT3 R sledi standardnim načelom očiščenja navlake in vgradnjo varnostne kletke, školjkastih sedežev z večtočkovno vpetimi pasovi, spremljevalno dirkaško elektroniko ter karbonskim volanom. Ceno novega GT3 R so postavili pri 511 tisočakih brez prištetega davka.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button