AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance napoveduje električno generacijo Caymana

Električni dirkalnik s 1.000 konjskimi močmi bo pomembna začetnica za pripravo električne zamenjave Caymana.

Porsche ponovno preseneča z odkritjem novega, izključno dirkalnega električnega avtomobila, ki razkazuje napredno tehnologijo električnega pogona. S projektom 718 Cayman GT4 ePerfromance prikazujejo prihodnost povsem električnega motošporta, hkrati bodo z dirkalnikom preizkušali sisteme za nadaljnjo uporabo v električni generaciji Caymana.

Osnova Caymana GT4 ePerfromance je enaka šasija kot pri bencinsko gnanem GT4 Clubsport dirkalniku. V bistvu gre za razvojno obliko lanskoletnega koncepta Misson R, z dvema elektromotorjema in največjo sistemsko zmogljivostjo 800 kW (1.088 KM). Med samo dirko je sicer moč z namenom varčevanja energije za izpolnjevanje 30 minutnih pogojev omejena na 450 kW (612 KM). Po hitrosti in času na stezi, se GT4 ePerformance primerja z 911 GT3 Cup dirkalnikom.

Elektromotorja na krovu Caymana sta sinhroni enoti s trajnimi magneti in posebnim oljnim hladilnim sistemom, ki med polno obremenitvijo skrbi za ohranjanje nizkih temperatur ter posledično podajanje polnih 612 KM, ne glede na razmere. GT4 ePerformance je dodatno oborožen še z 900-voltno polnilno arhitekturo, ki omogoča polnjenje od 5 do 80 odstotkov v zgolj 15 minutah, aerodinamičnim paketom v slogu dirkalnikov razreda GT3 Cup, nova 18-palčna platišča in spojler z zgornjim vpetjem (swan-neck). Vsi karoserijski paneli do izdelani naravnih kompozitov.

Porsche je že pred časom potrdil preobrazbo naslednje generacije Caymana in Boxsterja v čisto električna modela, sledečo tehnologijo pa bodo preizkušali prav s pomočjo novega električnega dirkalnega stroja. Z GT4 ePerformance bodo zagnali tudi novo trajnostno dirkaško serijo, uradno pa ga bodo svetu predstavili na letošnjem festivalu v Goodwoodu.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button