AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche 356 prerojen v električni dobi

Električni predelavi Porscheja 911 sledi še daljni prednik 356.

Predstavlja se električno preobraženi Porsche 356, po mnenju ustvarjalcev čisto prvi svoje vrste. Številni pristni navdušenci se bodo zgražali nad oskrunitvijo legendarne klasike kot je Porsche 356, a v zraku je mnenje, da je to manjši zločin kot električna predelava modela 911, saj 356 večina asociira z lepoto in vrhunskim pogonskim sklopom ter fantastično dinamiko.

Za kreacijo stoji podjetje Electrogenic, ki je svoj pečat že pustilo pri električnih konverzijah Jaguarja E-Type, Morgana in Citroena DS. Originalen, precej šibak 1,6-litrski štirivaljni motor s 94 KM in 123 Nm navora, so nadomestili z baterijo in elektromotorjem s 120 KM ter 234 Nm navora. Moč se kljub novem osrčju še vedno na zadnji kolesni par prenaša preko štiristopenjskega ročnega menjalnika – delovanje se sliši precej mikavno. Če predelava ne ustreza vašemu okusu, lahko Electrogenic 356 povrne v prvotno stanje z vgradnjo bencinskega motorja.

Energijo motorju dovaja 36 kWh baterija, katere kapaciteta zadošča za nekje 140 kilometrov dometa z enim polnjenjem, prazno pa je mogoče napolniti v dveh urah. Kako nov pogonski sklop vpliva na lahkotnost manj kot tono težkega avtomobila ni znano, se pa vsekakor niso dotaknili brezčasnega dizajna Stuttgartske klasike.

»Electrogenic vedno ohranja lepoto originalnega avtomobila med predelavo na električni pogon,« pravijo mojstrovalci. Ikonično oblikovanje Porscheja 356 torej ostaja nedotaknjeno, po želji stranke dotični model na noben način ne razkriva svoje nove narave. Zakaj se je lastnik odločil za takšno potezo? Preprosto, pravi, da je že dolga leta uporabnik avtomobila in uživa za volanom, vendar ostale družinske člane od vožnje odbijajo zahtevnosti vihtenja klasike. Tega več ni, avtomobil pelje lagodno in gladko, kot še nikoli prej. Se tudi vam zdi to prava poteza ali oskrunitev ikone?

Žiga Kolman
foto: Electrogenic

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button