AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Popolnoma novi Mercedes-Benz EQA

Mercedes predstavlja novega vstopnega električnega križanca s sprednjim pogonom in 426 kilometri dometa.

Mercedesov prvi električni avtomobil EQC je za osnovo uporabil GLC SUV, sedaj se mu pridružuje manjši, popolnoma nov brat EQA. Ni potrebno dvakrat ugibati, s katerim modelom si deli zasnovo.

Prav ste uganili, Mercedesov novinec je v bistvu preoblikovana in elektrificirana različica križanca GLA. Nanj zelo spominja tudi iz oblikovnega vidika, vsekakor pa ima ogromno samosvojih podrobnosti, ki ga naredijo unikatnega in bolj modernega v primerjavi s klasično gnanim bratom. EQA značilnosti lahko opazimo pri očrnjeni zaprti maski in novi osvetlitvi, vključno z dolgim svetilnim elementom zadaj – značilen svetlobni podpis električnih EQ modelov. Zglajena zunanjost pripomore k zmanjšanju koeficienta zračnega upora, kljub videzu križanca znaša le 0,28 Cd. K aerodinamiki dodatno pripomore skoraj popolnoma ravno dno vozila in optimizirana platišča, kot so privlačna rožnato-zlata 20-palčna na razstavnem modelu, serijsko sicer sedi na 18-palčnih.

Z začetkom prodaje bo ponujena le izvedenka EQA 250, ki po Mercedesovih besedah ponuja najboljše razmerje velikosti baterije in dometa. Sprednji kolesni par 250 poganja en elektromotor s 140 kW (187 KM) in 375 Nm navora. Pospešek do stotice traja 8,9 sekund, končna hitrost je omejena na 160 km/h. Zagotovo najpomembnejši podatek je baterija s kapaciteto 66,5 kWh, ki omogoča 426 kilometrov dosega po merjenju WLTP. Sledijo še ostale izvedenke, bolj poskočna z dvema elektromotorjema, štirikolesnim pogonom in preko 260 KM, ter tretja z daljšim dometom preko 500 kilometrov.

Pogled v notranjost nas hitro spomni na GLA, saj je v večini nespremenjena. Osrednja točka ostaja MBUX informacijski panel z dvema zaslonoma, serijsko 7-plačnima, vrh predstavljata 10,25-palčni širokozaslonski enoti. Edina bistvena razlika je program Electric Intelligence vgrajen v navigacijski sistem, ki izračuna najbolj učinkovito pot in ob približevanju hitre polnilnice predgreje baterijo na optimalno temperaturo. Ko smo že pri polnjenju, EQA ima serijsko vgrajen 11 kW AC in hitrejši 100 kW DC priklop. V najboljšem primeru polnjenje med 10 in 80 odstotki traja le 30 minut.

Nivoji opreme bodo trije. Osnovni Progressive že standardno prinaša nekaj tehnologije v obliki pripomočka za ohranjanje voznega pasu, zaviranja v sili in LED žarometov. Večinsko najbolj zaželen AMG Line doda športne sedeže, spremenjen odbijače, manjši zadnji difuzor, unikaten paket Electric Art pa vse skupaj popestri z rožnato-zlatimi okraski. V prvem letu prodaje bodo lahko kupci kot pričakovano izbrali bogato opremsko Edition 1 izvedenko.

Smo še kaj pozabili? No, prtljažni prostor s 340 litri je v primerjavi z GLA-jem izgubil 100 litrov prostornine, od tal oddaljen 200 mm, cene pa se bodo v domači Nemčiji pričele pri 47 tisoč evrih. Podrobneje bomo o novem EQA spregovorili ob prihodu na slovenske ceste.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button