AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Polestar 2 BST Edition 270: Realiziran eksperimentalni koncept

Močnejša in bolj dinamična izvedenka popularnega električnega Polestar 2, se postavlja ob bok Tesle Model 3 Performance.

Polestar razkriva novo nabrušeno različico modela 2, ki se močno naslanja na eksperimentalni koncept iz lanskega festivala hitrosti v Goodwoodu, hkrati predstavlja vredno konkurenco skoraj nepremagljivi Tesli Model 3 Performance.

Pri Volvu so dejal, da je zaradi izrednega navdušenja nad lanskoletnim konceptom, morala slediti serijska izpeljanka, s katero bodo zadovoljili veliko povpraševanje. Vendar kot že namiguje ime BST Edition 270, nameravajo na ceste postaviti le 270 primerkov, bodo pa ponujeni tako kupcem v severni Ameriki, kot v Evropi, s prvimi dostavami proti koncu tekočega leta.

Ključ do uspeha Polestarja 2 BST Edition 270 je nov sveženj nadgradenj zmogljivosti v obliki paketa Performance, ostalim lastnikom tega modela na voljo preko over-the-air posodobitev. Različica z dvema elektromotorjema tako iztisne dodatnih 68 KM, kar skupno moč začrta pri 476 KM in 680 Nm navora, kapaciteta baterije ostaja identičnih 78 kWh.

Koliko hitrejši bo Polestar 2 po okrepitvi, in kako bo dodatna moč vplivala na 480 kilometrov obljubljenega dometa še ne razkrivajo, a pričakujemo lahko tako zmanjšanje dosega, kot skrajšanje standardnega 4,5 sekundnega pospeška do stotice.

K odlični dinamiki bodo več doprinesle izboljšave podvozja, povsem prenesene iz eksperimentalnega koncepta. Od tal je BST Edition 270 za 25 mm nižji od osnove, vzmeti so za 20 odstotkov bolj neizprosne. Standardno je opremljen z dvosmerno nastavljivimi blažilniki priznane znamke Öhlins, kar lahko voznik ročno upravlja pod pokrovom »motorja«, kjer se je znašla tudi dodatna ojačitev iz Volva S60 Polestar.

Standardna so tudi večja 21-palčna platišča sposojena pri kupejevskem Polestar 1, obuta v oprijemljive Pireli P Zero pnevmatike, razvite za novo vročo različico dvojke. Novinec bo žal ostal brez dodatne zadnje ojačitve koncepta, zunanjost je rahlo bolj zadržana, prav tako ohranja serijske štiribatne Brembo zavore. Od povprečja ga bomo ločili po odbijačih in stranskih pragovih obarvanih v karoserijsko barvo, zunanjih ogledalih odetih v črnino in opcijski temno sivi dirkaški črti vzdolž celotnega vozila, kupci se lahko odločijo tudi za svetlejšo sivo satenasto folijo, kar dodatno popestrijo zlate podrobnosti.

Žiga Kolman
foto: Polestar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button