AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Počastitev 60. obletnice francoske ikone

Za počastitev 60. obletnice Renaulta 4 se je znamka povezala z oblikovalcem Mathieujem Lehanneurjem, da bi poustvarili ta avtomobil. Plod tega sodelovanja je študija SUITE N°4, ki jo je navdihnila hotelska soba.

Letos je 60. obletnica ikoničnega modela Renault 4L, resnične prodajne uspešnice. Izdelovali so ga v 28 državah, v treh desetletjih pa so v 100 državah skupaj prodali več kot osem milijonov primerkov. Renault je jubilej tega modela slavil skozi vse leto z raznimi pobudami. Poleg tega je od 8. oktobra 2021 v slovitem lokalu Atelier Renault na Elizejskih poljanah v Parizu na ogled zbirka 30 različic modela Renault 4.

Oblikovanje in inovacije na področju mobilnosti so bile od nekdaj ključne vrednote za Renault in za oblikovalca Mathieuja Lehanneurja, zaradi česar je bilo sodelovanje med njima povsem naraven korak.

Arnaud Belloni, direktor marketinga znamke Renault je poudaril: »Sodelovanje z Mathieujem Lehanneurjem je bilo povsem naravno. Prosili smo ga, da si zamisli koncept, ki bo lahko izrazil njegovo videnje modela 4L. Končen izdelek je bil izjemen. Avtomobil, ki v popolnosti predstavlja cilj znamke v okviru strateškega načrta »Renaulution«: ustvarjati moderne in inovativne avtomobile, ki vzbujajo čustva.«

Plod sodelovanja med Renaultovo oblikovalsko ekipo za barve in materiale in Mathieujem Lehanneurjem je oblikovalska študija SUITE N°4, ki predstavlja oblikovalčevo sanjsko avtomobilsko izkušnjo, je Renault življenja tako znotraj kot tudi na zunaj.

RENAULT SUITE N°4

Na videnje Mathieuja Lehanneurja sta vplivala dva vzporedna svetova: avtomobilov in arhitekture. Renault SUITE N°4 je spontan avtomobil in hommage modelu 4L, čigar čist, trezen in enostaven duh je ohranjen, ob tem pa sta poudarjeni učinkovitost in spontanost.

»SUITE N°4 nam odpira pot v mobilnost, ki stremi k omogočanju pristnega doživljanja izkušenj. Želel sem združiti svetova avtomobilov in arhitekture ter tako ustvariti hotelsko sobo na prostem. Bolje od vsake sobe v prekrasni palači: avtomobil je točno tam, kjer želite, da je, najsi je to ob morju, sredi polj ali vozi po ulicah mesta vaših sanj,« je dejal oblikovalec Mathieu Lehanneur.

SUITE N°4 ohranja zunanje mere in oblikovne poteze ikoničnega modela ob popolni preobrazbi. Zadnji del karoserije in vrata na zadku je nadomestil steklenjak iz polikarbonata, ki ponuja svetlost umetniškega ateljeja. Na strehi so prozorne sončne celice, skozi katere prodira sončna svetloba, hkrati pa polnijo akumulator avtomobila, ki je predelan na povsem električen pogon.

Na prednjem delu avtomobila sta enaka ikonična žarometa in druge izvirne oblikovne poteze. Maska je iz poliranega aluminija, ki ustvarja svetlobni učinek pozlate ter avtomobilu daje zglajen in dinamičen videz. Karoserija je lakirana s tremi sloji laka, zaradi česar ima videz cementa, ki je značilen element sodobne arhitekture.

Rudi Leskovec
foto: Renault

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button