AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Pobegli dokumenti razkrivajo novega Smarta #3

Naslednja stopnja Smartove revolucije bo prinesla kupejevskega SUV-ja #3.

Prerojena avtomobilska znamka Smart, v novo življenjsko obdobje vstopa z velikimi ambicijami, ki so že obrodile prvega malega križanca #1. Toda naslednji korak znamke v lasti podjetij Geely in Daimler, bo glede na pobeglo homologacijsko dokumentacijo iz Kitajske, šel v veliko večjo smer.

Kot kaže, gre za novi model z oznako #3 s kupejevsko-SUV potezami, kar namiguje tudi na prihod klasične SUV različice #2. Na Kitajskem, kjer bodo vse te Smarte izdelovali, poteka postopek homologacije tako standardne kot športne različice z Brabusovim imenom.

Pri tem večjem modelu je bil uporabljen rahel razvoj novega oblikovalskega jezika, ki ga je Gorden Wagener predstavil pri modelu #1. Ta prinaša vzdolžno osvetlitev sprednjega in zadnjega dela, gladke linije ter kupejevski zaključek s C stebričkom. Kitajskemu ministrstvu za industrijo in tehnologijo je bil predložen izbor različno oblikovanih platišč ter dokazila o možnostih prilagoditve videza, vključno s kontrastnimi strehami, ogledali in zadnjim krilcem.

Morda pa so najbolj zanimive priložene mere Smarta #3, s 4,4 metra dolžine, 1,8 metra širine in 1,6 metra višine. Z njim bodo nastopili v precej močnem segmentu srednje velikih vozil C-SUV, obenem bo postal največji model z oznako Smart do sedaj. #3 se po velikosti spogleduje z naslednjo generacijo Minija Countryman, ki bo ob prihodu leta 2024 prvič na voljo tudi s popolnoma električnim pogonom.

Homologacijski dokumenti med drugim navajajo nekatere okvirne tehnične specifikacije. Na voljo bosta dve različici elektromotorjev, ena s 156 KM in druga z 272 KM – pri slednjem gre skoraj zagotovo za enak sklop kot pri modelu #1. Pod površjem novinca pričakujemo uporabo Geelyjeve platforme SEA, tako kot pri manjšem sorodniku in prihajajočem kompaktnem SUV, ki ga je Volvo napovedal ob razkritju nove zastavonoše EX90.

Žiga Kolman
foto: Smart

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button