AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Smart z modelom #1 odpira novo poglavje

Popolnoma novi električni križanec začenja novo električno prihodnost znamke mestnih malčkov, s svežo platformo in napredno tehnologijo.

Končno je prispel čisto novi električni križanec Smart #1, s katerim se znamka znana po izdelavi mestnih avtomobilov, podaja v novo elektrificirano ero. Novinec je prvi model razvit pod združenim lastništvom Daimler-Geely, ki obeležuje prehod na popolnoma električno izdelavo.

Kompaktni mestni SUV je kot napovedano zasnovan na povsem novi električni arhitekturi SEA, za katero so zasluženi pri Geelyju. Enaka platforma bo postala osnova za številne prihajajoče modele, obenem pa novi #1 predstavlja sveže smernice oblikovalskega jezika. Vsi sledeči avtomobil bodo tako kot začetnik pred številko nosili znak za lojtro (#), oštevilčeni pa bodo kronološko in ne glede na velikost ali razred.

Od samega začetka prodaje bo #1 oborožen s precej zajetno 66 kWh baterijo, ki bo omogočala do 440 kilometrov dometa z enim polnjenjem. S časom bodo v ponudbo dodali tudi baterije z manjšo kapaciteto in posledično dostopnejšo ceno. Moderna arhitektura podpira hitro polnjenje z močjo 150 kilovatov, kar pomeni poskok od 10 do 80 odstotkov napolnjenosti v samo 30 minutah, preko dvosmernega toka z močjo 22 kW pa bo enak proces trajal približno tri ure.

Baterija bo energijo dovajala enemu elektromotorju na zadnji osi, ki ustvari 200 kW (272 KM) in 343 Nm navora. Medtem ko Smart ne razkriva časa pospeškov, so potrdili najvišjo hitrost omejeno na 180 km/h. Glede na 1.820 kilogramsko maso, lahko predvidevamo pospeške do stotice v območju sedmih sekund.

S svojimi 4.270 mm dolžine, je #1 postal največji Smart do sedaj, kar nakazuje na njihove načrte širjenja izven okvirjev malih mestnih igračk. V primerjavi s konceptno različico s štirisedežno razporeditvijo, serijski #1 premore pet sedežev, prostornosti pa naj bi bilo dovolj tudi za višje rastočo petčlansko posadko. K temu izdatno pripomore 2.750 mm medosna razdalja, ki omogoča boljše koriščenje notranjega prostora – Smart kljub meram na ravni Minija Countryman, obljublja kabino na ravni Mercedesa E. Za odlaganje prtljage bosta skrbela manjši 15-litrski prostor v nosu vozila in klasičen prtljažnik s 411 litri.

Najbolj se produkcijski Smart #1 konceptu približa na področju oblikovanja, saj so ostali zvesti prvotnim zastavljenim linijam. Ključni elementi novega jezika so gladke površine, enostavno zastavljen svetlobni zapis predaj in zadaj ter elegantna strešna linija, ki se zliva s C stebričkom. Za večjo prezenco skrbijo tudi 19-palčna platišča prve serije #1, le-ta bodo kasneje z znižanjem cen posledično manjših mer.

Moderen dizajn, s svežino in pametnimi rešitvami se prenaša v notranjost vozila, kjer sicer prevlada minimalizem. Armaturno ploščo v večji meri zastopa velik 12,8-plačni informacijski zaslon na dotik, s podporo sodobnih povezljivosti in posodabljanja preko spleta, pridružujeta se mu dodaten 9,2-palčni zaslon na mestu merilnikov ter 10-palčni projekcijski zaslon. Kot za informacijski obveščenost, je pri Smartu #1 poskrbljeno za varnost in udobje. Z izbiro paketa naprednih asistenčnih paketov, je mali križanec zmožen samodejne vožnje druge stopnje – adaptivni tempomat s tehnologijo »stop and go«, aktivno ohranjanje voznega pasu, spremljanje mrtvih kotov, vključevanje v promet, samodejno parkiranje in prilagajanje snopa svetlobe žarometov.

Smart v tem trenutni še ne razkriva cen novega električnega #1, pričakujemo pa usklajenost z največjimi konkurenti, kot sta Hyundai Kona Electric in Volkswagen ID.3. Na enaki Geelyjevi platformi bo v zelo kratkem času nastal Volvov križanec, a Smart bo prevzel vlogo dostopnejše alternative. Začetek proizvodnje je predviden proti koncu letošnjega leta, prve dostave bodo stekle zgodaj 2023.

Žiga Kolman
foto: Smart

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button