AvtomobilizemNovice

Po milijonu prodanih enotah je čas za prenovo Volkswagna T-Roc

Popularni križanec nemškega giganta je doživel medživljenjsko osvežitev.

Volkswagen T-Roc je živ dokaz dandanašnje popularnosti križanec, saj so uspeli v samo štirih letih od prvega nastopa prodati že preko milijon primerkov, kar je lepa številka za avtomobil, ki skoraj v večini primerov dobro presega mejo 20 tisoč evrov. Prav njegova izredna globalna popularnost je razlog, da so se prenove lotili precej skrbno in brez velikih presenečenj, a vseeno so v ponudbi obdržali posebneža v obliki kabrioleta.

Sprehodimo se najprej okoli osvežene zunanjosti, kjer so mu namenili nekaj več stila v obliki zatemnjenih zadnjih svetil in nove standardna LED žarometa spredaj (opcijska ostaja matrična tehnologija) povezana z značilnim tanjšim svetlobnim elementom sredi maske, kar smo spoznali že pri novem Golfu. Skladno so prerešetali izbiro karoserijskih barv in oblikovanja platišč.

Ko odpremo vrata nas bodo presenetile površine odete v mehkejše materiale, c čimer se poskušajo odkupiti za nepričakovano slabo kvaliteto materialov predhodnika. Med novo standardno opremo sedaj spadajo 8-palčni digitalizirani merilniki, ki pri nabrušenem T-Roc R v širini merijo še dodatna dva palce. Sredinski informacijski zaslon je opazno zrasel in se pomaknil malenkost više, zadaj pa se skriva najnovejša programska oprema, ki je lahko ob doplačilu konstantno povezana s svetovnim spletom za hitrejše posodabljanje, s storitvama Apple CarPlay in Android Auto pa se lahko sedaj povežemo brezžično.

Aktivni tempomat s funkcijo predvidevanja je povezan neposredno s satelitsko navigacijo, tako lahko v naprej predvidi križišča ter nadzoruje krmiljenje, zaviranje in pospeševanje do hitrosti 210 km/h. Bistven preskok voznih pripomočkov v primerjavi z odhajajočim modelom, tudi parkirni asistent je bolj inteligenten z možnostjo asistence spredaj in ne le zadaj.

Poglejmo še pod pokrov motorja, kjer bomo našli tri bencinske motorje, in sicer litrskega trivaljnika s 110 KM, 1,5-litrskega štirivaljnika s 150 KM in 2-litrsko enoto s 190 KM. Dizelsko plat bo zastopal 2-litrski štirivaljnik v konfiguraciji s 115 ali 150 KM. Menjalnika bosta klasičen šeststopenjski ročni in sedemstopenjski dvosklopčni DSG samodejni.

Skupaj s standardnimi T-Roc je pripeljal pomlajeni R, katerega še vedno žene poskočen 2-litrski TSI s 300 konjskimi močmi, ki vso energijo preko DSG menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Rezultat je križanec, s katerim stotico dosežemo v 4,9 sekundah. Kdor bo želel nekaj več igrivosti bo vesel, da je Volkswagen omogočil popoln izklop sistema nadzora stabilnosti.

Estetsko se bo od ostalih razlikoval po modrih zavornih čeljustih, unikaten LED svetlobnem zapisu in številnimi »R« oznakami, medtem ko tudi notranjost nadaljuje modro obarvano tematiko. Za več zvočnega užitka bo poskrbel še doplačljiv Akrapovič izpušni sistem.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button