AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Pininfarina Battista v čast prvemu prvaku Formule 1

Omejena izdaja petih Battist v poklon Ninu Farina, nečaku ustanovitelja prepoznavne italijanske hiše.

Pinifarino Battista, električnega hiperšportnika na osnovi hrvaške Rimac Nevere, smo spoznali že pred časom, sedaj pa razkrivajo omejeno izdajo Edizione Nino Farina, s katero so poklanjajo prvemu svetovnemu prvaku v Formuli 1 in nečaku ustanovitelja podjetje Carrozzeria Pininfarina. Premiera posebne Battiste se je odvijala kar na festivalu hitrosti v Goodwoodu, ko jo je po stezi zapeljal nekdanji dirkač Formule 1 Nick Heidfeld.

Battista Edizione Nino Farina je ekstremno omejena izdaja, namreč izdelanih bo le pet primerkov, vsak izmed njih pa bo na svoj način obeležil mejnik v dirkaški karieri Nina Farine. Zunanjost in notranjost avtomobila bosta imeli po meri izdelane oblikovne elemente v čast dirkaški legendi, na aluminijasti ploščici potniških vrat bo prikazan eden od petih edinstvenih modelov, s čimer bodo zagotovili, da bo vsak zbiratelj prejel edinstveno vozilo.

Zunanja Battiste Edizione Nino Farina je odeta v sijajno temno rdečo Rosso Nino karoserijsko barvo, ki spominja na dirkalnike s katerimi je nastopal legendarni italijanski dirkač. Poudarke, kot so črte in ostale grafike, so obarvali v kontrastna odtenka Bianco Sestriere ter Iconica Blu, paket Furiosa pa vse skupaj privzdigne s spremenjenim sprednjim krilcem iz ogljikovih vlaken, stranskimi lopaticami in zadnjim difuzorjem. Dodali so še Carbon Accent paket in čudovita 10-kraka kovana platišča v satenasto zlati barvi.

Notranjost ima unikatno dvobarvno tematiko s kakovostnim črnim usnjenim oblazinjenjem na voznikovem sedežu in kombinacijo bež ter črne akantare na sovoznikovem sedežu. Sedeži so izdatno okrašeni s posebnimi vzorci prešitja in podpisom Nina Farine. Med ostale podrobnosti kabine prištevamo varnostne pasove v barvi Iconica Blu, kontrastne šive in volan, izdelan iz črne alkantare z izpostavljenimi ogljikovimi vlakni.

Pod površjem Battiste Edizione Nino Farina tiči enak električni pogonski sklop kot običajnem modelu, katerega sestavljata zajetna litij-ionska baterija s kapaciteto 120 kWh in četverica neodvisnih elektromotorjev. Sistemska moč 1.900 KM in 2.340 Nm navora zagotavlja neverjetne zmogljivosti, saj pospešek do stotice mine v vsega 1,86 sekunde, do 200 km/h potrebuje 4,75 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 350 km/h. Če smo za volanom Battiste nekoliko bolj zmerni, lahko z enim polnjenjem prevozimo do 476 kilometrov.

Žiga Kolman
foto: Pinifarina

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button