AvtomobilizemNovice

Peugeotov Le Mans hiperšportnik s skoraj 1.000 konji

Na stezi bo zaradi pravil ta številka omejena na 680 KM.

Bralci, občudujte pogonski sklop novega Peugeotovega Le Mans hiperšportnika. Najbolj znana vztrajnostna dirka 24 ur Le Mansa in prvenstvo v vztrajnostnem dirkanju WEC sta za leto 2022 sprejela nova pravila, ki so, kot kaže, dovolj privlačna za vrnitev francoske znamke na prizorišče. Kot pričakovano gre za hibrida. Kar vidimo na sliki je sredinsko nameščen V6 bencinski motor, ki preko sedemstopenjskega sekvenčnega menjalnika poganja zadnji kolesni par in sodelujoči elektromotor zadolžen za sprednjo os, priključen na 900-Voltno baterijo. Peugeot ta sklop imenuje HYBRID4 500KW.

Motor na notranje izgorevanje je 2,6-litrska twin-turbo enota z močjo 680 KM, medtem ko je moč elektromotorja odmerjena pri 272 KM. Ker pravila diktirajo maksimalno zmogljivost celotnega sklopa 680 KM, bosta ti številki zmogljivosti prilagodljivi glede na potrebe. Moč bencinskega motorja bo tako vse do izpraznitve baterije dopolnjena z električno pomočjo, potem pa bo moč motorja na notranje izgorevanja dvignjena na predpisano.

Vseeno pa niso pravila motošporta tako enostavna. Elektromotor je namreč dovoljen le v boksih, izven je njegova asistenca dovoljena le preko hitrosti 120 km/h. To pomeni, da bo dirkalnik na startu in v počasnejših zavojih zadaj gnan, sodelovanje dveh sistemov ter štirikolesni pogon bo omogočen le na dolgih ravninah in seveda hitrih zavojih. Čeprav se sliši zelo zapleteno, bodo senzorji nameščeni na vsakem kolesu nadzorovali pravilno delovanje sistema in poročali delovanje FII, da nebi prišlo do odstopanja ravnovesja v zmogljivosti.

Sprva so bila nova pravila hiperšportne kategorije v WEC napovedana kot serijska dirkaška kategorija – to pomeni, da morajo vse sodelujoče znamke izdelati soroden cesten avtomobil, kar smo že videli pri Toyoti – sedaj so pravila nekoliko razrahljali, povezava ostaja le med pogonskim sklopom dirkalnika in serijske izvedenke. Tako lahko od Peugeota še vedno pričakujemo nekaj zanimivega z mogočnim twin-turbo V6.

Žiga Kolman
foto: Peugeot

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button