AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Pazljivo, avtonomna vozila na cesti!

Agencije za varnost v prometu opozarjajo na prihajajoča samovozeča vozila.

Prihodnje leto se bo v sicer redkih evropskih državah na cesto podalo nekaj samovozečih vozil, vsaj glede na vladne odločitve dotičnih nacij. Med njimi so recimo tudi Britanci, kjer so se tamkajšnje agencije za varnost v prometu postavile na noge in izpostavile vprašanje degradirane prometne varnosti.

Nedavne študije so menda pokazale, da se povprečni voznik prekomerno zanaša na avtonomno tehnologijo in se vmes posveča vsemu drugemu kot nadzoru vozila. Konec koncev naj bi avtonomna tehnologija to omogočila, da brezskrbno surfate po socialnih omrežjih medtem ko vas vaš jekleni konjiček vozi proti zastavljenemu cilju. Avtorji teh naprednih sistemov sicer opozarjajo, da mora biti voznik ves čas enako vpleten v vožnjo kot pri klasični (ne-asistirani) vožnji, vendar v čem je potem smisel se sprašuje sleherni uporabnik.

Nadalje so v večih agencijah opomnili na morebitno dodatno izobraževanje voznikov (potnikov?) samovozečih vozil, ki bodo morali prepoznati situacije za takojšnji ročni prevzem nadzora. V prid statistiki je zgolj podatek, da se velika večina ljudi zaveda, da tehnologija ni vsemogoča in je nadzor nad vozilom še vedno potreben – celoten čas. Torej, če boste prihodnje leto vozili po evropskih avtocestah, imejte nekje na vesti tudi dejstvo, da ste lahko v družbi delno ali že skoraj popolnoma avtonomnih vozil, ki bodo tudi primerno označena. Vse dokler bodo potekala realistična testiranja.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button