AvtomobilizemNovice

Osveženi Volvo XC90 ostaja kralj švedske znamke

XC90 bo z močno elektrifikacijo motorjev ohranjal stik s konkurenco.

Volvo XC90 aktualne generacije še ni rekel zadnje, saj so mu namenili obsežno prenovo in bo svojo prodajno pot še nekaj let nadaljeval vzporedno z električnim EX90. Pohvali se tako z oblikovno osvežitvijo, sodobnimi tehnologijami in izboljšano varnostjo. Volvov vodilni model z motorji z notranjim izgorevanjem ostaja ena najboljših izbir v segmentu velikih SUV-jev.

Posebnost novega sedemsedežnega XC90 je priključno-hibridni pogonski sklop, ki omogoča preko 70 kilometrov dosega na elektriko, kar številnim voznikom omogoča, da vsakodnevne vožnje opravijo brez izpustov. Hibridni sistem učinkovito združuje električno energijo z bencinskim motorjem in po potrebi podaljša skupni doseg vozila preko 800 kilometrov. Zaradi dvojne funkcionalnosti je XC90 vsestranska izbira za voznike, ki potrebujejo zanesljivo električno vozilo, hkrati pa za daljša potovanja potrebujejo tudi daljši doseg klasičnega motorja. Poleg priključnih hibridov bosta na voljo bencinarja B5 in B6 z 48-voltno blago-hibridno podporo, ki za 15 odstotkov zmanjša emisije.

Osvežena zunanja oblika modela XC90 je usklajena z Volvovimi novimi električnimi modeli, kot sta EX90 in EX30, in poudarja eleganten, sodoben slog, ob prehodu znamke na elektrifikacijo. S temi oblikovnimi posodobitvami je na cesti bolj prisoten, hkrati pa ohranja robusten in prepoznaven videz, zaradi katerega je postal priljubljen med kupci premijskih SUV-jev.

V notranjosti je posodobitev usklajena s skandinavskim navdihom. Armaturna plošča ima zdaj bolj vodoravno postavitev, ki jo dopolnjujejo kakovostni reciklirani materiali s teksturiranim videzom, počutje dodatno okrepi ambientalna osvetlitev. Ena od najbolj opaznih posodobitev je večji pokončni osrednji zaslon na dotik visoke ločljivosti, ki bistveno izboljša uporabniško izkušnjo. Novi sistem zajema širok nabor funkcij in aplikacij ter koristi redne posodobitve programske opreme po zraku, kar zagotavlja, da je vozilo v koraku z najnovejšimi tehnološkimi dosežki. Praktičnost je bila prav tako obravnavana s povečanimi možnostmi shranjevanja, boljšo umestitvijo funkcij, kot je brezžični polnilec za telefon, in bolj ergonomsko zasnovo kabine, ki temelji na povratnih informacijah strank.

Varnost ostaja pomembna točka modela XC90, saj Volvo nadaljuje svojo tradicijo dajanja prednosti zaščiti voznika in potnikov. Pomlajeni XC90 je opremljen z naprednim naborom varnostnih pripomočkov, kor so sistem za preprečevanje trkov, preprečevanjem zdrsa s prometnega pasu in zaščito pred nesrečami, v katerih so udeležena vozila, pešci, kolesarji in velike živali. Tako kot poprej, zavoljo celotnega pristopa zasnove, XC90 ostaja eno najvarnejših vozil na cesti.

Za dopolnitev legendarnega udobja je XC90 opremljen z naprednim sistemom vzmetenja za udobnejšo vožnjo. Z opcijskim zračnim vzmetenjem vozilo nenehno spremlja razmere na cesti in ustrezno prilagaja blaženje ter tako optimizira stabilnost. Zračno vzmetenje omogoča tudi, da se avtomobil spusti za lažji dostop ali izboljšanje aerodinamike ter dvigne za dodatno oddaljenost od tal pri vožnji po neurejenem vozišču. Volvova uravnotežena ponudba priključnih hibridov, skupaj s popolnoma električnimi modeli, odraža strategijo znamke, da zapolni vrzel med motorji z notranjim izgorevanjem in popolno elektrifikacijo. Novega XC90 bodo začeli izdelovati konec leta, prvi primerki bodo h kupcem zapeljali še v tem letu.

Žiga Kolman
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button