AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Osrčje novih Lotusovih električnih modelov

Fleksibilna zasnova lahko priskrbi udobje, zmogljivosti, dometa ali občutek sredinsko nameščenega motorja.

Lotus predstavlja novo platformo na kateri bodo sloneli prihajajoči električni modeli. Pred kratkim smo spoznali, da imajo v načrtu električno gnane SUV-je, limuzine in seveda športne avtomobile, sedaj razkrivajo, kakšna bo zasnova teh vozil.

Prednost baterij in elektromotorjev – bodimo realni, jih je kar nekaj – je v enostavnem prilagajanju na platformah brez bistvenega posega v samo delovanje vozila. Brez večjih težav lahko elektromotor namestimo spredaj ali zadaj, tudi baterijo je mogoče prilagoditi prostorskim potrebam. Lotusova športna arhitektura pod razvojnim imenom projekt LEVA lahko igra vlogo sredinsko nameščene postavitve, z umestitvijo baterij za voznikom in sovoznikom. Obenem lahko baterijo namestijo na dnu, rolkasta konfiguracija, v primeru vozil z višjo oddaljenostjo od tal in večjo notranjo prostornostjo. Prilagajajo lahko tudi samo medosno razdaljo.

Po Lotusovih poročanjih bodo ponudili model z enim ali dvema elektromotorjema in baterijske sklope s kapaciteto od 66,4 kWh do 99,6 kWh. Zmogljivosti teh modernih Lotusov bodo segale od 475 do 885 KM.

Projekt nebi bilo mogoče speljati brez pomoči zunanjih podpornikov in državne pomoči – dokazati je potrebno dovolj interesa v električno mobilnost in finančna podpora bo prišla. »Unikatna stopnja fleksibilnosti in modularnosti v prilagajanju medosja ali pogonskih rešitev bo odlična popotnica za širok spekter novih električnih vozil,« pravi Lotus. S tem bodo zlahka ustvarili svetlo prihodnost lastne znamke, kot tudi pomagali zunanjim investitorjem preko oddelka Lotus Engineering.

Projekt LEVA je za Lotusa tako revolucionaren, kot je bila prva Elise zasnova leta 1996. V svojem znamenitem slogu so z natančnim preračunavanjem odstranili vso nepotrebno maso, saj je lahkotnost vožnje največja prednost britanskih športnikov, pa naj jih poganjajo motorji na notranje izgorevanje ali elektrika.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button