AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Opel Rocks-e: Citroen Ami po Nemško

Opel predstavlja svojo različico mesnega superminija s svežim oblikovanjem, namenjenega na nemške ulice.

Električna mobilizacija mestnih ulic se nadaljuje z novim članom ultra kompaktnih mestnih malčkov – Opel Rocks-e. Gre za nemško izpeljanko briljantnega Citroena Ami, ki bo svoje uspehe na nemškem in ostalih evropskih tržiščih iskal v prihodnjem letu.

Ker je Rocks-e praktično le oblikovno preobražen Ami, se pod okovjem skriva enak pogonski sklop sestavljen iz malega 6-kilovatnega elektromotorja in baterije s kapaciteto 5,5 kWh – preko standardne vtičnice jo lahko napolnimo v 3 in pol urah. Rocks-e se dokaj hitro požene do najvišje hitrosti 45 km/h, dometa pa je dovolj za 75 kilometrov. V primerjavi z Amijem je s 485 kilogramov mase shujšal na 471 kilogramov.

Torej spodaj sprememb ni, so pa hitro opazne pri zunanjem oblikovanju, saj so mu namenili preoblikovana odbijača spredaj in zadaj, svež komplet osvetlitve ter obvezen »Vizor« element na sprednjem delu, v slogu najnovejših Oplov. Na novo so zasnovali stranska pragova in mu namenili nov set platišč z nižjim zračnim uporom. V notranjosti kompaktnega 2,41 metra dolgega in 1,39 metra širokega malčka ostaja dovolj prostora za dva potnika.

Tako kot pri Amiju, je glavna prednost Rocks-e uvrstitev med mopede, v tem primeru vsaj s štirimi kolesi in streho nad glavo. Zaradi svoje nizke mase in omejene najvišje hitrosti lahko za volan takšnega vozila z izpitom za lahka motorna kolesa sedejo tudi mladinci od 15 leta starosti dalje.

Rocks-e bo treh stopnjah opreme, Base, Klub in TeKno, na nemške ceste zapeljal prihodnje leto, nekoliko prej bo znana tudi njegova cena. Kot pri Citroenu Ami bodo ponudili program mesečne naročnine, kar naj bi bilo finančno primerljivo z mesečno  vozovnico javnega prevoza. Nemci bodo lahko svoja naročila oddali že letos jeseni, ostali bomo moral še nekoliko počakati.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button