AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Volvo EX90 počasi dobiva obliko

Novega zastavonošo švedske znamke opredeljujejo eleganca, varnost in učinkovitost.

Volvo vse bolj stopnjuje pričakovanja pred uradno premiero novega električnega EX90, saj nedavnem razkritju notranjost sledi prikaz posamični delov zunanjosti. Kot pri vseh dosedanjih Volvih, so tudi pri novincu pot krojili ravnovesje oblike, funkcionalnost in tehnološka inovativnost v popolni harmoniji.

Njihov skandinavski oblikovalski pristop je preprost, saj je bil EX90 zasnovan z enim samim namenom. Postati eleganten, učinkovit popolnoma električni družinski avtomobil z višjim varnostnim standardom kot kateri koli avtomobil Volvo prej. A kot so pri Volvu že večkrat dokazali, uporabnosti in varnosti ni potrebno žrtvovati na račun estetike.

Eden od najvidnejših primerov je vključitev LiDAR radarja, ki je v Volvu EX90 na voljo že serijsko. LiDAR je sistem za daljinsko zaznavanje, ki za natančno merjenje razdalj uporablja impulzni laser in lahko na primer zazna pešce na razdalji do 250 metrov. Pri uvajanju nenadzorovane avtonomne vožnje je LiDAR eden od varnostnih temeljev. Snovanje in oblikovanje zunanjosti električnega avtomobila nudi priložnost za povečanje njegove učinkovitosti.

Učinkovit električni avtomobil ima elegantno zunanjo površino, ki omogoča gladko potovanje zračnih tokov, saj je aerodinamični upor največji sovražnik dosega. Volva EX90 so se lotili z željo po optimizaciji električne avtonomije, hkrati so se osredotočili na zmanjšanje zračnega upora. S tem razlogom je sprednji del precej zaobljen, steklenem površine so zlite s karoserijo, prav tako so skrite kljuke vrat. Rezultat je rekordno nizek količnik zračnega upora zgolj 0,29 Cd, še posebej za velik sedemsedežni SUV.

Skoraj vse podrobnosti o novem paradnem konju švedske znamke, ki se bo prodajal vzporedno z močno preobraženim klasičnim XC90, bomo izvedeli ob premieri 9. novembra v Stockholmu, do takrat pa lahko nekoliko pobližje spoznate moderno notranjost, o kateri smo že pisali TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button