AvtomobilizemNovice

Novi Superb je končno tu!

VIDEO: Več prostora, šest pogonskih opcij in še več inovativnih varnostnih sistemov!

Štiri tedne po premieri nove generacije Kodiaqa smo vendarle dočakali še Superba. Čehi so dobro zaposlovali našo zavest in nam v zadnjih mesecih servirali kar nekaj informacij tako o pogonih, kot o precej nadgrajeni notranjosti ter nenazadnje tudi o asistenčno-varnostnih sistemih. Največja neznanka je ostal videz, zato se ga bomo lotili kar na začetku, še prej pa »zlistajmo« glavne značilnosti.

Poudarki:

  • Četrta generacija še vedno na voljo kot štirivratna limuzina ali karavan.
  • Oblika vozila sledi hišnemu oblikovalskemu jeziku.
  • Notranjost je še bolj podrejena potnikom, skupaj z novimi intuitivnimi rešitvami in širšo uporabo trajnostnih materialov.
  • Klasični bencinsko-dizelski pogoni ostajajo skupaj z možnostjo priključnega hibrida.
  • Nadgradnja varnosti: veliko je novih in izboljšanih e-pomočnikov, ki bdijo na varnostjo in udobnostjo.

Videz in gabariti

Od spletne premiere še ni minilo 24 ur, pa se mnenja glede novega videza, ki je nekakšna evolucija predhodnika, že krešejo. Nova oktagonalna maska vozila je bila deležna nekakšne »facelift« spremembe, saj ohranja glavne elemente, katerim dodaja izrazit odbijač z velikim satovjem, medtem ko je zadek oblikovno bolj zadržan kot pri predhodniku. In prav to številne moti, čeprav Super nikoli ni bil oblikovno izstopajoč družinski avtomobil. Je pa ustvarjalcem vozila uspelo izboljšati aerodinamiko prav obeh različici, saj nova količnika upora znašata 0,23 za limuzino in 0,25 za karavana kar je 10 oziroma 15 odstotkov nižje kot pri aktualni tretji generaciji.

Novi Superb je glede na trenutnega dimenzijsko zrasel na naslednje vrednosti:

Dimenzije

Škoda Superb limuzina

Škoda Superb Karavan

Dolžina[mm]

4.912 (+43)

4.902 (+40)

Širina [mm]

1.849 (–15)

1.849 (–15)

Višina [mm]

1.481 (+12)

1.482 (+5)

Medosna razdalja [mm]

2.841

2.841

Prostornina prtljažnika [L]

645 (+20)

690 (+30)

Med vidnejše zunanje novitete velja uvrstiti že omenjeno oktagonalno masko, elemente prevlečene s temnim kromom in matrične LED žaromete, ki zagotavljajo do 40 odstotkov več svetlobe. Slednji so del serijske opreme v L&K paketu. Novega Superba bo moč obarvati v šest kovinskih in dve klasični barvi, skupaj torej osem, medtem ko bodo platišča dimenzij med 17 in 19 palci.

Ambient

O novem ambientu smo že kar nekaj zapisali na povezavi TUKAJ, zato bomo tokrat zgolj osvežili podatke. Povsem strnjeno lahko zapišemo da je notranjost nekoliko digitalno prečiščena, pred voznikom bo postavljen 10-palčni instrumentacijski zaslon, medtem ko bo na vrhu osrednje konzole ali 10- ali 12,9-palčni zaslon občutljiv na dotik.

Novosti sta predvsem dve, in sicer ob volan premaknjena prestavna ročica samodejnega menjalnika, ki je sedaj serijski pri vseh različicah, in trije vrtljivi gumbi, občutljivih na dotik in opremljeni z 32 milimetrov velikim zaslončkom. Nadgrajen je bil predal za brezžično polnjenje mobilnika z močjo 15 W, medtem ko bodo hitro polnjenje zagotovili štirje USB-C priključki s 45 W moči. Oblazinjenje v vseh modelih je po novem narejeno iz 100-odstotno recikliranih materialov s čimer Čehi izpolnjujejo svoje trajnostne zaveze.

Superb prevzema novo strukturo Škodine ambientalne palete, ki kupcem ponuja skupno sedem oblikovnih opcij (Design Selection) z usklajenimi barvami in materiali v slogu sodobnih življenjskih okolij. Studio s črnimi in sivimi tkaninami je vključen v osnovni nivo opreme Essence. Zgodbo nadaljuje nivo opreme Selection, ki ponuja izbiro štirih možnosti, nenazadnje pa je tu še Laurin & Klement. Poleg tega lahko Škodine stranke izbirajo med do 13 tematskimi paketi opcij in 15 individualnimi opcijami. Za lažjo interpretacijo prilagamo tabelarično obrazložitev:

Stopnja opreme

Essence

Selection

Laurin & Klement

Design Selection

Studio

Loft

Lounge

Suite black

Suite cognac

L&K Suite black

L&K Suite cognac

Oblazinjenje

Črna in siva tkanina

Črna tkanina

Suedia3

Črno usnje

Usnje v barvi konjak

Črno usnje

Usnje v barvi konjak

Čehi seveda niso pozabili na Simply Celver rešitve in teh je v novem Superbu lahko kar 28.

Pogonski sklopi

Novi Superb bo s seboj pripeljal šest pogonskih opcij. Osnovno bencinsko ponudbo tvori 1,5-litrski TSI bencinar s 110 kW (150 KM) s serijsko pripeto 48-voltno blago hibridno asistenco. Oktansko trojico bosta zatem zaokrožila dva dvolitrska TSI agregata s 150 kW (204 KM) oziroma 195 kW (265 KM). Ljubitelji dizlov boste lahko izbrali dve močnosti opciji dvolitrskega TDI agregata – ali s 110 kW (150 KM) ali s 142 kW (193 KM). Oba najmočnejša predstavnika vsakega derivata bosta serijsko opremljena s štirikolesnim pogonom, prav vsi motorji pa bodo kolesa gnali preko 7-stopenjskega DSG menjalnika.

Šesta možnost je priključni hibrid, ki bo na voljo zgolj pri karavanu in združuje bencinski 1,5-litrski TSI agregat in e-motor. Sistemska moč znaša 150 kW, medtem ko naj bi električna avtonomija presegla 100 kilometrov. Da bo to možno bo poskrbela baterija s kapaciteto kar 25 kWh, ki jo bo možno polniti ali z 11 kW izmenično ali celo 50 kW DC.

Pogon

Moč

Menjalnik

[kW]

[KM]

Priključni hibrid
1.5 TSI PHEV

4×2

150

204

6-stopenjski DSG

Bencinski motorji
1.5 TSI mHEV

4×2

110

150

7-stopenjski DSG

2.0 TSI

4×2

150

204

7-stopenjski DSG

2.0 TSI

4×4

195

265

7-stopenjski DSG

Dizelski motorji
2.0 TDI

4×2

110

150

7-stopenjski DSG

2.0 TDI

4×4

142

193

7-stopenjski DSG

Varnost

Nadgrajena varnostna oprema prinaša 10 zračnih blazin in nove ter nadgrajene že obstoječe varnostno-asistenčne sisteme. Med »prišleke« med e-pomočniki brez njihovega prevoda štejemo sisteme Turn Assist, Crossroad Assist, Emergency Steering Assist, Exit Warning in Automated Emergency Braking – pedestrian rear. Gre torej za tehnologijo, ki spremlja dogajanje med zavoji vozila, v križiščih, zavijanje v sili, opozarjanje ob izstopanju iz vozila in samodejno zaviranje ob vzvratni vožnji.

Še več informacij si lahko ogledate na posnetku spletne premiere v spodnjem videu, mi pa se znova na to temo oglasimo ob prihodu Superba v naše salone. Ta je predviden v drugem četrtletju 2024.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button