AvtomobilizemNovice

Novi Subaru WRX tS: mala stopnička na poti do STI

Dokler ne prispe polnovredni STI, vrh zmogljivosti predstavlja WRX tS.

Subaru razkriva novega WRX tS z letnico 2025, ki se je predstavil na največjem dogodku ljubiteljev japonske zvezdnate znamke v ZDA, Wicked Big Meet. WRX tS je sad družbe Subaru Tecnica International (STI) in taki ponuja izboljšano zmogljivost, vodljivost in udobje vožnje zaradi posebej uglašenega vzmetenja z elektronsko nadzorovanimi blažilniki. Odlikujejo ga tudi izrazite estetske spremembe in digitalno okrepljeno voznikovo okolje.

WRX tS ohranja Subarujev izvrsten simetrični štirikolesni pogon, katerega preko šeststopenjskega ročnega menjalnika žene 2,4-litrski štirivaljni bencinski bokser s podporo turbine, ki ustvari 271 KM. Za bolj učinkovit prenos moči in večjo agilnost poskrbi aktivni vektoring navora. Zmogljiv pogonski sklop ni vse, zato je posebni tS opremljen z boljšim Brembo zavornim sistemom s šestbatnimi sprednjimi in dvobatnimi zadnjimi čeljustmi zlate barve, odpornejšimi oblogami ter hlajenimi kolutmi za izvrsten občutek na stopalkah. Lahka 19-palčna platišča so obuta v oprijemljive pnevmatike Bridgestone Potenza S007 za boljši oprijem in zaviranje. Poleg tega funkcija Drive Mode Select, prej ekskluzivna za model WRX GT, vozniku omogoča, da nastavi blažilnike v načinih Comfort, Normal in Sport.

Strupenega WRX-a krasi široka agresivna karoserija, z značilno šestkotno rešetko, kompaktno zasnovo žarometov in širokim zajemom zraka na sprednji maski. Prepoznaven linije spredaj, ob straneh in zadaj poudarjajo njegovo športno naravo. Zunanji elementi, kot so zložljiva ogledala, antena s plavutjo morskega psa in zadnje krilce, so odeti v kontrastno kristalno črno silicijevo barvo, na prtljažnih vratih je nameščena oznaka tS, zadnje luči pa se svetijo v barvi vulkanske magme.

Pomembna tehnološka pridobitev v notranjosti je 12,3-palčni zaslon na mestu merionikov, ki nudi visoko ločljivost in prikazuje dodatne informacije, kot so zemljevidi. Kabino popestirjo modri poudarki na vzglavnikih, volanu, vratnih oblogah in prestavni ročici ter logotip STI na gumbu za vžig. Za zmanjšanje mase so odstranili električno pomično streho in taki zagotovili tudi dodaten prostor za voznika s čelado. Sprednji sedeži Recaro Performance Design nudijo večjo oporo za dinamično vožnjo ali podvige na stezi.

Standardna tehnologija vključuje najnovejši 11,6-palčni zaslon na dotik s sistemom Starlink Multimedia Plus, klimatsko napravo, brezžično povezavo storitev Apple CarPlay in Android Auto, ter vzvratno kamero. Področje varnosti zastopajo tehnologija EyeSight za pomoč vozniku s prilagodljivim tempomatom, funkcijo zaviranja pred naletom, opozorilnik za zapustitev voznega pasu in opozorilnikom za pomik vodilnega vozila. Koliko bodo morali srečni kupci odšteti za novega WRX tS bo znano še letos, prvi bodi na cesto zapeljali prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button