AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Polestar 4: najnovejši Polestar kar brez zadnjega stekla

Polestar 4 je najhitrejši serijski model švedsko-kitajske znamke.

Polestar je razkril novega člana rastoče električne družine, ki je njihov prvi kupe-SUV in drugi SUV v ponudbi. Polestar 4, kot so ga poimenovali, v celoto združuje aerodinamiko kupeja, prostornost SUV-ja in značilno dinamiko, hkrati je najhitrejši serijski model do sedaj. V portfelju se bo uvrstil med Polestarja 2 in 3.

Novi Polestar 4 je ključne oblikovne elemente koncepta Precept pretvoril v serijsko obliko. Med te značilne elemente prištevamo izključitev zadnjega stekla, elegantno športno podobo in deljena sprednja žarometa z značilnim svetlobnim podpisom. K večjem aerodinamičnem izkoristku so pripomogli zašiljen nos, potopne kljuke vrat, okna brez okvirjev, krilca na zadku in optimizacija zračnega toka okoli zadnje vzdolžne osvetlitve. Za osnovo so izbrali Geelyjevo SEA platformo, tako se Polestar z dolžino 4.839 mm, širino 2.139 mm in višino 1.544 mm uvršča v D segment.

Precejšne mere se pretvorijo v prostorno notranjost, še posebej na zadnji klopi, kjer bo dovolj prostora za glavo višje raslih potnikov, za udobje pa bodo poskrbeli prilagodljivi sedeži. Kljub pomanjkanju zadnjega stekla in posledično naravne svetlobe, bosta za prijetno počutje poskrbela ambientalna osvetlitev ter ločeno upravljanje klimatske naprave. Kupci lahko svojega Polestar 4 dodatno opremijo s samozatemnitvenim panoramskim steklom. Pomanjkanje zadnjega stekla so rešili z zaslonom visoke ločljivosti na mestu vzvratnega ogledala, ki prejema informacije iz kamere nameščene na zaključku strehe.

Klasično preprosta švedska notranjost se ponaša s številnimi trajnostnimi materiali, kot so vezenje iz recikliranih plastenk, naravnega MicroTech vinila in izbranega kakovostnega Nappa usnja. Prijetno kabino dopolnjuje visoka tehnologija, podprta s Snapdragon Cockpit digitalno platformo in Android Automotive operacijskim sistemom. Za prikaz skrbijo 15,4-palčni osrednji zaslon na dotik, manjši 10,2-palčni digitalni merilniki pred voznikom in 14,7-palčni projicirni zaslon. Info-zabavni sistem vključuje vse Googlove dobrine, kot so Google Assistant, Maps, trgovina Play, prav tako bodo omogočene »over-the-air« posodobitve. Glasbene zanesenjake bo razvajal odličen Harman Kardon avdio sistem z 12 zvočniki in 1.400 vati moči.

Za osvojitev naziva najhitrejšega serijskega Polestarja je zadolžen sodoben električen pogon, s parom elektromotorjem z največjo močjo 400 kW (544 KM) in 686 Nm navora. Pospešek do stotice se odvije v vsega 3,8 sekundah, dinamično nastavljeno podvozje pa bo poskrbelo za veliko užitka za volanom. Za dovajanje energije skrbi razmeroma zajetna baterija s kapaciteto 102 kWh, kar dvomotorni različici omogoča do 560 kilometrov dosega, osnovna izvedenka z enim motorjem zadaj z 200 kW (272 KM) in 343 Nm navora pa lahko med polnjeni prevozi 600 kilometrov. Polnjenje bo potekalo preko standardnega izmeničnega priklopa z močjo 22 kW, hitri priklop pa sprejme 200 kW.

Polestar 4 bo svojo prodajno pot začel na kitajskem, namreč proizvodnja bo stekla novembra letos v mestu Hangzhou Bay, kjer je Geely postavil moderno tovarno, ki obratuje na 100-odstotno obnovljivo elektriko. Širitev prodaje v Evropo, severno Ameriko in ostalo Azijo je načrtovana zgodaj 2024, ko bodo znane tudi natančnejše cene – trenutno se vstopni Polestar 4 ceni na 60 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Polestar

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button