AvtomobilizemNovice

Novi Nissan X-Trail pripravljen za japonsko

Četrta generacija Nissana X-Trail s Qashqaijevim e-Power hibridnim pogonom.

Nissan se z razkritjem japonske različice novega X-Traila pripravlja na evropsko premiero najnovejšega konkurenta Škode Kodiaq, Peugeota 5008 in Hyundaija Santa Fe. Ker so za osnovo ubrali enako CMF-C platformo, kot pri manjšem Qashqaiju, bo veliki SUV prvič na voljo s hibridnim pogonom.

Za razliko od popularnega petsedežnega Qashqaija, bo večji brat na začetku naj voljo izključno s hibridno tehnologijo, natančneje z e-Power sistemom, ki združuje 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor s kompaktno baterijo in elektromotorjem, s skupno močjo 190 KM in 330 Nm navora. Nekoliko bolj zapleten hibridni pogon, za razliko od klasičnih sistemov motorja z notranjim izgorevanjem nikoli ne uporablja za direkten prenos moči na kolesa, temveč deluje zgolj kot generator za polnjenje baterije, ki nato hrani elektromotor. S tem so dosegli boljšo učinkovitost in podobno vozno izkušnjo kot pri čistih električnih vozilih, saj je v trenutku na voljo maksimalen navor.

Povsem električne različice ne gre pričakovati, bo pa novi X-Trail vseeno pomemben pri širjenju elektrifikacije,  namreč japonski proizvajalec namerava električno obogatiti vse ključne modele. Poleg dvokolesno gnane izvedenke bo na voljo še štirikolesno gnana z oznako e-4ORCE, s posebnimi nastavitvami delovanja pogona za boljši oprijem – sneg, pesek in blato. S pomočjo e-Power hibridnega pogona so povzdignili terenske sposobnosti, predvsem na račun zajetne količine navora elektromotorja, takojšnjega podajanja moči in bolj prefinjenega nadzora na delovanjem v primerjavi s klasičnimi motorji.

Na oblikovnem področju X-Trail sledi smernicam najnovejšega Qashqaija, s podobno zastavljeno V-Motion sprednjo masko, tanjšimi dnevnimi svetili in večjima žarometoma nekoliko nižje, hkrati je celotna karoserija bolj odrezava ter bolj postavna v primerjavi z mehkejšim predhodnikom. V notranjosti so novinca oborožili z vso napredno tehnologijo – voznih in varnostni pripomočki, osebni virtualni asistent, sodoben informacijski sistem ter povezljive storitve. Za nadzorovanje asistirane plati bo skrbela najnovejša programska oprema ProPilot, vendar z zmanjšano avtonomno sposobnostjo v primerjavi s Qashqaijem, vse potrebne informacije pa se bodo izpisovale na 12,3-palčnih digitalnih merilnikih, enako velikem osrednjem zaslonu in 10,8-palčnem projicirnem zaslonu.

Prednost uporabe moderne CMF-C platforme se odraža pri izboljšanem udobju in dinamiki, prav tako je bila zaradi dodatnih dimenzij omogočena vgradnja tretje vrste sedežev, kar pomeni sedemsedežno zmogljivost. Še precej časa bo preteklo, preden bo Nissan predstavil evropsko izvedenko novega X-Traila, zaradi bogatejše zbirke tehnologij in hibridnega pogona bo zrasla tudi cena. Preden se je predhodnik poslovil, so zanj zahtevali slabih 26 tisočakov, sedaj bi se cena lahko približala 40 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button