AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Mercedes EQE SUV in prvi električni AMG SUV

EQE SUV je pomanjšani EQS SUV s sorodno platformo, konkretnim dosegom in inovativno tehnologijo.

Ni minilo veliko časa od premier velikega EQS SUV, sedaj se mu v električni floti pridružuje EQE SUV, ki je nekakšna pomanjšana različica modela v vrhu ponudbe, na voljo s različnimi pogonskimi sklopi, bogato opremo in inovativno tehnologijo ter kot prvi povsem električni SUV oddelka AMG.

Pri Mercedesu pravijo, da je EQE drugačna vrsta avtomobila od EQS-a, usmerjen mlajši publiki, nekakšna vsestransko uporabna električna različica GLE. Začnimo kar pri pogonskih sklopih, katere začenja vstopni model EQE 350+ z enim elektromotorjem z 215 kW (292 KM) in 565 Nm navora, kar se prenaša zgolj na zadnji kolesni par. Mercedes ni razkril kapacitete baterij običajnih izvedenk, le da ima AMG 90,6 kWh baterijo, kar bo verjetno veljalo tudi za ostale. Osnovni model lahko po merjenju WLTP z enim polnjenjem prevozi do 590 kilometrov. Nad vstopnim modelom je uvrščen EQE 350 4Matic, ki prav tako zmore 215 kW, vendar je navor zrasel na 765 Nm, pogon pa je speljan na vsa štiri kolesa. Pri tej različici je dometa dovolj za 580 kilometrov. Vrh standardne palete bo predstavljal EQE 500 4Matic s 300 kW (408 KM) in 858 Nm navora, s štirikolesnim pogonom in največjim dosegom 547 kilometrov.

Oblikovno bomo EQE SUV težko ločili od večjega EQS SUV, razlikuje se po tem, da je ponujen s petimi namesto sedmih sedežev, v dolžino meri 4.863 mm in 1.940 mm v širino. Čeprav je v dolžino za 262 mm krajši kot EQS, je medosna razdalja zmanjšana le za 180 mm, tako prostornost kabine ni na udaru. S sprednjega dela ga bomo prepoznali po značilni osvetlitvi z vzdolžnim svetilnim elementom in LED žarometoma, s podobnim svetlobnim zapisom z dvema trikotnima elementoma kot pri limuzinskem EQE. Sprednji del zaokrožujeta zaprta maska z majcenimi logotipi srebrnih zvezd in zajeten logotip v središču.

EQE SUV bo ponujen z različnimi platišči s premerom od 19- do 22-palcev in mnogimi dodatki, kot so srebrne stranske stopnice. Na zadku se čez celotno širini razprostira LED svetilni element s 3D efektom, prtljažna vrata pa se pri vseh izpeljankah standardno odpirajo s pomočjo elektrike. Ob odprtju razkrijejo uporaben prtljažni prostor s 520 litri prostornine (20 litrov več kot pri BMW-ju iX), sedeži se podirajo v formaciji 40:20:40 in omogočajo do 1.675 litrov odlagalnih površin, polnilni kabli pa se premišljeno skrijejo pod dno prtljažnika, saj v nosu vozila ni dodatnega prostora.

Notranjost EQE SUV sledi klasičnim smernicam premijske električne družine EQ, saj ponuja opcijski Hyperscreen zaslon, ki je s 56-palci povsem enak pri vseh modelih. Sestavljajo ga trije zasloni, ki v kombinaciji z Dolby Atmos avdio tehnologijo, med spremljanjem filmov in ko čakamo na polnjenje, ustvarijo občutek kot v kinu. Ko smo ravno pri polnjenju, Mercedes žal ni posegel po napredni 800-voltni arhitekturi, zato največja moč polnjenja znaša 170 kW, kar zadošča za poskok od 10 do 80 odstotkov kapacitete v 30 minutah, z izmeničnim tokom se lahko polni z največ 11 kW.

Zadnji del sestavljanke novega EQE SUV predstavljata nabrušeni različici AMG, ki se ponašata z nazivom prvega električnega SUV-ja izpod rok mojstrov iz Affalterbacha. Šibkejši od dvojce je Mercedes-AMG EQE SUV 43 4Matic, ki premore 350 kW (476) in 858 Nm navora, dovolj za doseg stotice v 4,3 sekundah ter najvišje hitrosti 210 km/h. Dodatna konjenica je doseg porinila na 488 kilometrov. Komur te številke ne bodo zadoščale, lahko poseže po EQE SUV 53 4Matic+ s 460 kW (626 KM) in 950 Nm navora, pri katerem je pospešek skrajšan na 3,5 sekunde, najvišja hitrost pa povišana na 240 km/h. Ob izbiri doplačljivega paketa AMG Dynamic Plus, je za kratek čas odklenjenih 687 KM in 1.000 Nm navora, hkrati se pohvali z izboljšanim zračnim vzmetenjem, nastavljivim blaženjem in AMG zavornim sistemom.

Na krovu novega EQE SUV seveda ne manjka cel sveženj voznih in varnostih pripomočkov za več udobja, kamor spadajo aktivno zaviranje v sili, aktivno ohranjanje voznega pasu, samodejno prilagajanje hitrosti in parkirni sistem s 360-stopinjskim pogledom. Dodatno lahko EQE SUV opremimo še s krmiljenjem zadnjih koles. Začetek proizvodnje bo čez lužo v Alabami stekel predvidoma decembra letov, prve dostave na evropskem trgu pričakujemo maja prihodnje leto. Na uradne cene bo potrebno še nekoliko počakati, a pričakujemo začetek pri 75 tisočakih za osnovni model in vsaj 120 tisoč evrov za AMG EQE SUV 53.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button