AvtomobilizemNovice

Novi Mercedes-Benz GLC Coupe: športna eleganca in močna elektrifikacija

Nova generacija GLC Coupe s tremi priključnimi hibridi.

Lanski premieri nove generacije Mercedesa GLC SUV, sledi prihod elegantne kupejevske različice, ki bo odlično dopolnila ponudbo najbolje prodajanega modela srebrnih puščic. Z novim GLC Coupe bodo na evropskem trgu nastopili julija letos, tako kot pri klasičnem bratu, so se močno osredotočili na elektrifikacijo, saj je novi model v celoti električno podprt in na voljo s kar tremi priključno-hibridnimi sklopi.

Največja prednost kupejevskega GLC pred klasičnim SUV-jem je privlačna, skoraj športna strešna linija, ki poudarja dinamično lego na cesti, hkrati ne prikrajša avanturističnih lastnosti. Na oblikovnem področju je z izjemo kupejevske linije in nove zadnje osvetlitve zgodba praktično enaka kot pri običajnem GLC-ju. Serijsko je GLC Coupe opremljen s paketom Avantgarde, ki vključuje 18-palčna platišča in kromirane okrasne površine. Največ kupcev se bo verjetno odločilo za športno obarvan paket AMG Line, ki prinaša večja 19- ali 20-palčna platišča, agresivnejše odbijače in možnost črnih dodatkov Night Package.

Moderno zasnovana notranjost novega GLC Coupe združuje čiste linije z digitalnim svetom, katerega zastopata 12,3-palčni zaslon pred voznikom in 11,9-palčni osrednji informacijski zaslon z najnovejšim MBUX operacijskim sistemom, dvigajoč se iz sredinske konzole. Tako kot zunanjosti, so notranjem prostoru namenili standarden paket Avangarde, medtem ko lahko kupci prelistavajo tudi med številnimi različnimi usnjenimi oblazinjenji in okrasnimi površinami iz lesa ali aluminija.

Nova generacija GLC Coupe je nekoliko zrasla v primerjavi s prejšnjo, saj je s 4.763 mm za 31 mm daljša, hkrati je pridobila 5 mm v višino, 6 mm v širino spredaj in 23 mm na zadaj. Skupaj s povečano medosno razdaljo so uspeli izdelati potnikom prijaznejšo kabino, ki nudi več udobja tudi zadaj sedečim, saj kupejevska streha bolj zajeda v prostor. Prtljažnik je s 545 litri prostornine za 45 litri bolj uporaben kot poprej, z zloženo zadnjo klopjo se volumen poveča na 1.490 litrov. Zaradi dodatnih električnih komponent je prtljažni prostor priključnih hibridov okrnjen na 390 in 1.335 litrov.

GLC Coupe z letnico 2023 se pohvali z odličnim količnikom zračnega upora 0,27 Cd, kar je 0,03 Cd bolje od predhodnika in dobra popotnica za boljši izkoristek novih elektrificiranih motorjev. Paleto namreč sestavljajo štirje blagi hibridi z novim 48-voltnim sistemom, ki doprinese 17 kW in 200 Nm navora ter trije priključni hibridi. Pri vseh je pogon preko devetstopenjskega samodejnega menjalnika speljan na vsa štiri kolesa. Vstopnico bo predstavljal GLC 200 z 2-litrski bencinskim motorjem s 150 kW (204 KM) in 320 Nm navora, sledi GLC 300 z enakim agregatom, a močjo povečano na 190 kW (258 KM) ter 400 Nm navora. Dvojec dizlov uporablja 2-litrski motor, ki v primeru GLC 220 zmore 145 kW (197 KM) in 400 Nm navora, GLC 300 pa ima 198 kW (269 KM) ter 550 Nm navora.

Največ upanja pri Mercedesu polagajo na moderne priključne hibride, z zajetno 31,2 kWh baterijo, ki bo poskrbela za vsaj 100 kilometrov električne avtonomije do hitrosti 140 km/h in jo bo mogoče s hitrim 60-kilovatnim priklopom napolniti v pol ure. Sistem ima vgrajen tudi izmenični priklop z 11 kW in lahko ob zaviranju rekuperira z močjo 100 kW. Bencinska priključna hibrida GLC 300 e in GLC 400 e uporabljata 2-litrski motor, sistemska zmogljivost je odmerjena pri 230 kW (313 KM) oziroma 280 kW (381 KM). Nekakšna posebnost je dizelski GLC 300 de, ki premore 245 kW (335 KM). Trenutno najzmogljivejši GLC 400 e do stotice pospeši v 5,6 sekundah, a v prihodnjih nekaj mesecih lahko pričakujemo prihod strupenih AMG modelov, najverjetneje z enakim sklopom kot pri novem C 63.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button