AvtomobilizemNovice

Novi Lotus Emira: Bučno slovo motorja na notranje izgorevanje

Spoznajte novega Lotusa Emira, poslednjo puristično kreacijo britanske znamke.

Pridirjala je nova Emira, katero kljub dobi elektrifikacije poganjajo izključno male eksplozije. Nima niti hibridne asistence, čeprav jo je Lotus sposoben razviti in vgraditi, odločili so se izdelati pravi čistokrvni športni avtomobil, saj bodo dobo elektrifikacije otvorili naslednje leto, s prihodom »lifestyle« avtomobila oziroma električnega križanca. Kasneje bo sledil kompakten športen avtomobil izključno na električen pogon, razvit v sodelovanju z Alpine, zato je glede na napoved, bencinska Emira kot vetrič svežine.

Emira postaja instantna klasika, s sredinsko nameščenim motorjem in dvema sedežema v kabini. Gre za standarden Lotusov recept, vendar Emira v portfelju ne zamenjuje nobenega modela, čeprav so se vsi, Elise, Exige in Evora, že poslovili. Postati želi vsakodnevno uporaben športnik, rival uspešnega Porscheja 718 Cayman in s ceno 70 tisoč evrov, prijetna alternative ameriške Corvette.

Kljub velikim prodajnim ambicijam, se dostava prvih primerkov ne bo odvila pred naslednjim letom, začenši z V6 motorjem. Nekaj mesecev kasneje bodo v ponudbo dodali štirivaljni motor. Trenutno vemo, da je bo šestvaljnik Toyotina 3,5-litrska kompresorsko podprta enota, že uporabljena pri Exige in Evori. Turbo štirivaljnik bo znani 2-litrski agregat podjetja Mercedes-AMG. Na voljo bodo tako ročni, samodejni in dvosklopčni menjalnik, a Lotus zaenkrat ne izdaja kakšne bodo možnosti povezave sklopov. Povsem verjetno bo V6 kombiniran z ročnim ali samodejnim, naviti štirivaljnik pa bo povezan z DCT menjalnikom.

Zmogljivost pogonskih agregatov bo odmerjena pri 360 in 400 KM, najbolj poskočna izvedenka bo stotico dosegla v 4,5 sekundah. Spet ponovno ne izdajajo podrobnejših podatkov kateri model bi to lahko bil, saj lahko oba sklopa zlahka zmoreta preko 420 konjev, kot že vemo iz strupenega Mercedes-AMG A45 S. Štirivaljna Emira bo lažja izmed dveh modelov, bolj dirkaško nastrojena, V6 pa bo idealna za daljše udobne vožnje. Poleg različnih izbir motorjev in menjalnikov, bodo ponudili par drugače nastavljenega vzmetenja. Oba prejmeta hidravlično in elektronsko krmiljenje za boljši občutek na volanu.

Potovalno vzmetenje Tour bo seveda prilagojeni razgibanim cestam, lovilci najhitrejših časov na stezi bodo ubrali opcijo Sport z več dinamike. Vsi kompleti platišč bodo merili 20-palcev, okoli bodo ovite posebej razvite Michelin Pilot Sport Cup 2 pnevmatike. Lotus je novodobno Emiro skoraj v celoti izdelal iz kakovostnega aluminija, v celoti je precej zrasla od predhodnih modelov. Predvsem je več širine, kar posledično prinaša manj neželenega nagibanja in več oprijema. Emira je v primerjavi s konkurenčnim Alpine A110 opazno večja in z maso 1,4 tone, tudi občutno težja. Čeprav se poskuša odkupiti z večjo močjo, je razmerje moči in mase slabše. Ampak konec koncev, pod motornim pokrovom skriva V6 motor z vrhunsko simfonijo.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button