AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Fiat 600e: električna vrnitev znamenitega Seicenta

Fiat tudi uradno predstavlja novega 600e, s katerim se vračajo v B segment, vendar tokrat električno. Električno gnani novinec združuje najboljše lastnosti B segmenta SUV-jev, in dodaja prijetno vozno dinamiko ter soliden doseg. 600e je nekakšen naslednik modela 500X, ki ga je navdahnil kultni 600 iz petdesetih let prejšnjega stoletja, kar lahko opazimo pri številnih podrobnostih.

Novi simbol Italije bo na voljo v različicah 600e La Prima in 600e RED, obe s petsedežno razporeditvijo notranjosti in razmeroma uporabnim prtljažnim prostorom s 360-litri, prav tako bomo v kabini našli nekaj inovativnih rešitev, kot je prilagodljiva sredinska konzola s prevleko ter nosilci pijače. Ker smo si oblikovno plat novega 600e ogledali že pred nekaj tedni, več pozornosti pritegnejo sistemi pod površjem. Gre torej za električni pogon, katerega sestavljata litij-ionska baterija s kapaciteto 54 kWh in elektromotor na sprednji osi z močjo 115 kW (156 KM), ki zagotavlja pospešek do stotice v 9 sekundah. 600e lahko z enim polnjenjem v kombiniranem režimu prevozi preko 400 kilometrov, v mestnem ciklu celo do 600 kilometrov, nato ga lahko s standardnim hitrim polnjenjem z močjo 100 kW do 80 odstotkov oskrbimo v manj kot pol ure, izmenični tok z močjo 11 kW potrebuje do polnega 6 ur.

Novi 600e na področju oblikovanja sicer prinaša nekakšno evolucijo modela 500X, z nekaj več svežine in mladosti, ostrejšim obrazom, sodobno LED osvetlitvijo ter raznimi kromiranimi poudarki. V notranjosti polni italijanskega duha Dolce Vita gre za naslednjo stopnjo sloga, ki ga je uvedel manjši brat 500e, popestrenega z ambientalno osvetlitvijo in kakovostnimi materiali. Digitalno okolje sestavljajo 7-palčni digitalni merilniki in 10,25-palčni osrednji zaslon na dotik, katerega operacijski sistem Uconnect podpira sodobne funkcije ter povezljivost. Med posebnosti lahko prištejemo še električno nastavljiv voznikov sedež z masažno funkcijo. Kot se za tovrsten sodoben avtomobil spodobi, je opremljen z varnostnimi pripomočki druge stopnje, kot so aktivni tempomat, pripomoček za prilagajanje hitrosti, senzor mrtvega kota, zaviranje v sili in funkcija Stop&Go.

Cenovno dostopnejša različica novega Fiata 600e imenovana RED, je nastala v sodelovanju z organizacijo za boj proti aidsu in ima značilne rdeče obarvane elemente zunanjosti ter notranjosti. Višji paket opreme La Prima se poklanja lepoti Italije in bo na voljo v štirih barvnih kombinacija. Z današnjim dnem so že začeli sprejemati naročila, prve primerki bi lahko na cestah uvideli že septembra.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button