AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi električni športni Lotus že leta 2026

Prihaja nova generacija električnih športnih Lotusov, razvitih v sodelovanju s proizvajalcem baterij Britishvolt.

Lotus je začel dražiti z novim električnim športnim modelom, ki bo neposredno nadomestil praznino legendarnega modela Elise. Luč sveta bo novinec ugledal leta 2026, nastajal pa bo v sodelovanju z britanskim baterijsko-tehnološkim podjetjem in francosko znamko Alpine, saj bo enaka osnova obrodila naslednjo generacijo A110.

Lotus, znamenita športna znamka pod okriljem giganta Geely, je pred kratkim napovedal konec avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje, poslednji hura bo predstavljal novi model Emira. Vsak sledeči model bo izključno električno gnan in zasnovan na sveži namenski platformi. Med prvimi bo na žalost velik SUV z interno oznako Type 132, katerega bodo izdelovali na kitajskem, sledil bo štirivratni GT, poznan kot Type 133, nato se bo pridružil še kompaktni križanec Type 134.

Med vso to srednjo manj zanimivih modelov »življenjskega sloga«, pa bo na plan pokukal tudi veliko bolj navdušujoč športnik, ki bo sad mojstrovalcev v domači Britaniji. Za razliko od večjih modelov zasnovanih na platformi Premium Architecture, bo novodobni Elise uporabljal platformo E-Sports, predstavljal pa bo čistejšo alternativo vzporedno prodajane Emire.

Dražilna fotografija navdušuje s silhueto spominjajoč na legendarnega Esprit – linija strehe in zašiljen nos se močno naslanjata na obliko ikoničnega superšportnega modela s sredinskim motorjem. Močno poudarjene bočne linije precej bolj sledijo trenutnem oblikovalskem jeziku, pod katerim sta nastala električni hiperšportnik Evija in Emira.

Vzporedno z napovednikom so pri Lotusu potrdili sodelovanje s podjetjem Britishvolt, specialisti za zavoj baterijske tehnologije, ki bo ključna pri izdelavi vrhunskih električnih avtomobilov. Skupna pot med dvema podjetjema bo obrodila baterijski sklop naslednje generacije, ki bo omogočal tako vgradnjo na dnu vozila, ali pokončno namestitev za potnikoma, kar bo prineslo idealno razporeditev mase, kot denimo pri tipičnih športnih avtomobilih s sredinsko nameščenim bencinskim motorjem. Podoben pristop so ubrali tudi pri bliskovitem hrvaškem hiperšportniku Rimac Nevera.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button