AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Audi Q8 e-tron kot prenovljeni električni zastavonoša

Medživljenjska prenova električnega SUV-ja Audi e-tron je imenu prinesla dodatek Q8.

Evolucija izboljšuje in prav to je Audi dokazal s prenovo električnega SUV-ja e-tron, ki se pohvali s pomembnimi tehnološkimi nadgradnjami, elegantnimi oblikovnimi popravki in novim imenom. Q8 e-tron, kot so ga poimenovali, bo ostal na voljo v klasični SUV in kupejevski Sportback obliki ter s tremi pogonskimi sklopi.

Vstopnico novega Q8 e-tron bo predstavljal model 50 s povečano 95 kWh (89 kWh neto) baterijo, ki odklene 491 kilometrov dosega pri SUV-ju in 505 kilometrov pri bolj aerodinamičnem Sportbacku. Izvedenki Q8 e-tron 55 in nabrušeni e-tron S uporabljata še večjo 114 kWh (106 kWh neto) baterijo, katere domet z enim polnjenjem znaša 582 oziroma 600 kilometrov pri modelu 55, pri nekoliko bolj energetsko potratenem S pa 494 ter 513 kilometrov. V praksi to pomeni skoraj 40 odsotno povečanje avtonomije kot pred prenovo.

Večjo učinkovitost baterije so dosegli z optimizacijo kemije celic, z napredno programsko opremo za nadzor energije, postavitvijo celic in popravki elektromotorjev. Ti sedaj namesto 12 premorejo 14 navitij, kar omogoča ustvarjanje večjega navora iz enakega električnega toka. Zmogljivost modelov 50 znaša 250 kW (340 KM) in 664 Nm navora, dovolj za pospešek do stotice v 6 sekundah. Izvedenki 55 ustvarita enako količino navora, vendar je konjska moč poskočila na 300 kW (408 KM), pospešek do stotice pa je skrajšan na 5,6 sekund. Vrh ponudbe predstavljata vroča modela Q8 e-tron S s tremi elektromotorji, ki zmorejo 370 kW (503 KM) in 973 Nm navora, stotica se odvije v samo 4,5 sekundah.

Izboljšane baterijske sklope spremlja hitrejše polnjenje z največjo močjo 150 kW pri modelih 50 in 170 kW ob izbiri večje baterije. Čakanje na polnjenje med 10 in 80 odstotki bo trajalo približno pol ure, devet ur in 15 minut pa je čas potreben pri polnjenje preko standardnega 11-kilovatnega priklopa z izmeničnim tokom – z doplačilom bo na voljo tudi 22 kW polnjenje.

Dinamično plat Audija Q8 e-tron so okrepili z modifikacijo zračnega vzmetenja, novo kalibracijo nadzorne enote in popravki progresivnega krmiljenja. Nobena osvežitev ni popolna brez oblikovnih novosti, ki so prinesle pomlajen sprednji del skladen s preostalimi člani električne družine e-tron, torej masko v slogu e-tron GT s črno obrobo, digitalne LED matrične žaromete s pridruženim LED elementom na vrhu maske. Pomembno vlogo pri prenovi je igrala aerodinamika, saj so uspeli količnik tračnega upora SUV-ja s prvotnih 0,26 Cd zmanjšati na 0,24 Cd, pri Sportbacku pa iz 0,28 na 0,27 Cd.

Notranjost ni bistveno drugačna kot poprej, z izjemo posodobitev programske opreme, prav tako je nespremenjena prostornina prtljažnika – pri SUV-ju je odmerjena pri 569 litrih, pri Sportbacku pa pri 528 litrih, medtem ko se oba pohvalita z 62-litrskim sprednjim odlagalnim prostorom. Poudarek na trajnosti je prinesel povečano število recikliranih materialov, sprednji logotip je zavoljo aerodinamike dvodimenzionalen. Pomlajeni Q8 e-tron bo na ceste zapeljal proti koncu februarja prihodnje leto, izhodiščno ceno so v domači Nemčiji postavili 74.400 evrih.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button