AvtomobilizemNovice

Nova družina Audi A5 bo nadomestila vrzel modela A4

Audi predstavlja novega A5 in prvič karavanskega A5 Avant.

Audi je odkril novo družino A5, ki predstavlja pomembno evolucijo v zgodovini srednjega segmenta, saj nasleduje model A4. Novi A5, ki je na trg prišel 30 let po prvem A4, se ponaša s prefinjenim oblikovalskim pristopom ter prvič v karoserijskih različicah limuzina in karavan. Notranjost odlikujeta prostorna, digitalno izboljšana postavitev in napreden interaktiven koncept upravljanja. Novo generacijo A5 bodo poganjali učinkoviti elektrificirani motorji z notranjim izgorevanjem, na voljo bo tudi nabrušeni S5.

Audi je z letošnjim letom preuredil sistem poimenovanja svojih vozil, saj parne številke označujejo električne modele in lihe številke vozila z motorji z notranjim izgorevanjem. Posledično je bil Audi A4 preimenovan v A5, ki se bo proizvajal v Neckarsulmu in bo na voljo v štirih različicah: A5 limuzina, S5 limuzina, A5 Avant in S5 Avant. Vsi bodo prvič zasnovani na platformi Premium Platform Combustion (PPC). Audijev izvršni direktor Gernot Döllner poudarja, da Audi poleg širitve svoje ponudbe povsem električnih vozil, niso opustili razvoja novih modelov s klasičnimi motorji in podporo blage elektrifikacije. Novi A5 je v primerjavi z odhajajočim A4 zrasel in prejel bogatejšo standardno opremo, kar ga umešča v segment višjega srednjega razreda. Uporabniško izkušnjo izboljšuje različica elektronske arhitekture, opcijska oprema pa je združena v različne pakete.

Dinamično zunanjost modela A5 odlikujejo dolga medosna razdalja, velika kolesa in športna, nizka karoserija. Oblika limuzine vključuje rastlinjak, ki se razteza proti zadku, plitvo zadnje okno in kratka zadnja vrata z robom spojlerja. Avant ima napeto strešno linijo, vgrajeno strešno krilce in strmo nagnjene D-stebričke za doseg postavne bočne linije. Spredaj prevladujejo široka maska Singleframe in ozka žarometa, zadaj pa izklesan zaključek z neprekinjenim svetlobnim pasom in modernim odbijačem. A5 uvaja digitalne dnevne luči s tehnologijo LED spredaj in digitalne zadnje luči OLED druge generacije, ki izboljšujejo komunikacijo med vozili in varnost na cesti. Notranjost novega modela A5 je zasnovana z vozniško usmerjenim pristopom, s kar tremi zasloni, ki jasno postavljajo sodobno digitalizacijo in z uporabo kakovostnih materialov. Novi je panoramski zaslon Audi MMI z 11,9-palčnimi virtualnimi merilniki in 14,5-palčnim osrednjim zaslonom na dotik. Opcijsko sta ponujena 10,9-palčni zaslon za sprednje potnike in nastavljiv projicirnizaslon s podatki o vožnji.

Blago-hibridni sistem MHEV plus, ki temelji na 48-voltnem električnem sistemu, podpira motor z notranjim izgorevanjem, zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida in po potrebi povečuje zmogljivost. Generator pogonskega sklopa omogoča delno električno vožnjo, sistem podpira tudi regenerativno zaviranje, ki omogoča upočasnjevanje z rekuperacijo. Modele A5 bodo poganjali različni motorji, začenši z 2-litrskim štirivaljnim TFSI s 110 kW (150 KM) ali 150 kW (204 KM), opremljenim z variabilnim turbopolnilnikom. Oba sta na voljo le z dvosklopčnim samodejnim menjalnikom, močnejša različica pa tudi s quattro štirikolesnim pogonom. Dizelsko plat bo na začetku zastopal blago-hibridni 2-litrski TDI s 150 kW (204 KM) in 400 Nm navora, povezan s samodejnim menjalnikom ter možnostjo štirikolesnega pogona. Trenuten vrh ponudbe bo predstavljal S5 z zmogljivim 3-litrskim V6 motorjem s tehnologijo MHEV plus, ki ustvari 270 kW (367 KM). Za dinamiko skrbi pogon quattro z vektoringom navora in prilagodljivo sklopko štirikolesnega pogona.

Nova družina A5 bo v Nemčiji in ostalih evropskih državah na voljo novembra, naročila so začeli sprejemati že ta mesec. Cena vstopnega modela Audi A5 Sedan TFSI 110 kW se bo začela pri 45.200 evrih, s serijsko opremo, kot so navigacija, električno pomična prtljažna vrata in induktivna polnilnica mobilnih naprav.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button