AvtomobilizemNovice

Novi AMG GT 43 je dobil štirivaljno srce

“Downsizing” je realnost tudi v svetu superšportnih avtomobilov.

Zgodilo se je nepričakovano (ali pričakovano). Mercedes-AMG je pod pokrovom kraljevega športnega modela v ponudbi namestil štirivaljni bencinski motor, poznan iz kompaktnega AMG A 45 S in nastal je vstopni model AMG GT 43. Z novo različico GT-ja naj bi zadostili vse puriste ali ljubitelje dinamične vožnje, a malo manj tiste, ki obožujejo spremljajoče rohnenje osemvaljnega motorja – ta še naprej ostaja pod pokrovom AMG GT 63.

Kot že rečeno, novega AMG GT 43 poganja preizkušeni 2-litrski štirivaljni bencinar podprt z električnim turbopolnilnikom in 48-voltnim blago-hibridnim sistemom, ki ustvari 310 kW (421 KM) ter 500 Nm navora. Vso ustvarjeno moč preko bliskovitega devetstopenjskega AMG Speedshift samodejnega menjalnika prenaša le na zadnji kolesni par, kar bo nudilo veliko pristnih voznih užitkov. V idealnih pogojih in s pomočjo štartnega sistema Race Start se lahko AMG GT 43 do stotice požene v 4,6 sekundah in doseže najvišjo hitrost 280 km/h, za kar poskrbi tudi aktivna aerodinamika Airpanel s pomičnim zadnjim krilcem.

AMG GT 43 je opremljen z večvodilno sprednjo osjo in lahko konstrukcijo, ki zagotavlja natančno vodljivost in stabilnost, tako na klasičnih cestah kot na dirkališčih. Prilagodljivo blaženje AMG Ride Control in zmogljiv kompozitni zavorni sistem dodatno izboljšata vozno nadzor na vozilom ob mejnih obremenitvah. Opcijsko krmiljenje zadnje osi zagotavlja okretnost in stabilnost. S šestimi voznimi programi in sistemom AMG Dynamics ponuja prilagodljive vozne izkušnje, od udobnih do nastrojenih športnih. Opcijski paket AMG Dynamic Plus dodaja funkcije, kot so dinamični nosilci motorja, zadnji diferencial z zaporo in aktivni aerodinamični element za največji užitek v vožnji.

Na zunaj se AMG GT 43 ponaša s prepoznavnimi linijami nove generacije GT-ja, ki združujejo eleganten pristop, saj je v primerjavi z AMG GT 63 nekoliko ožji, z mešanico športnosti in številnimk značilnimi elementi, kot so velike odprtine za dovod zraka, prilagojen zadnji odbijač ter okrogli dvojni zaključki izpušnih cevi. Standardno sedi na 19-palčnih platiščih, sicer so na voljo dimanzije do 21 placev. Notranjost odlikuje “hiperanalogni” kokpit z digitalno instrumentno ploščo in 11,9-palčnim multimedijskim zaslonom na dotik. Različne možnosti sedežev in paketi notranjosti omogočajo prilagajanje individualnim željam. Začetek prodaje in cena še nista znana, vendar bo le-ta zagotovo dosti nižja od 188 tisočakov, kolikor stane polnovredni GT 63.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button