AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Škoda Enyaq Coupe je prvi električni vRS

Škoda predstavlja novega kupejevskega SUV-ja, ki je obenem tudi prvi električni vRS model.

Čehi so končno potegnili pregrinjala z novega kupejevskega Enyaqa in prvega električno gnanega športnega modela z oznako vRS. Že zelo dobro poznani električni Enyaq v letošnje leto vstopa s privlačnejšo Coupe različico, a pod okovjem je že znana receptura, seveda z izjemo nabrušenega vRS, ki sledi stopinjam sorodnega Volkswagna ID.4 GTX.

Ljubitelji Škodinega športnega oddelka se bodo razveselili novega člana, ki pa bo ponudil tudi nekaj za novodobne privržence električnih avtomobilov. Pa se podajmo kar k številkam. Enyaq Coupe je pod površjem identičen klasičnemu SUV-ju, na voljo z manjšim 58 kWh baterijskim sklopom ali večjo 77 kWh enoto. Bistvena sprememba je pri vRS, katerega poganjata dva elektromotorja s skupno močjo 300 KM in 460 Nm navora.

Ker je vsa energija prenesena na štiri konce, se Enyaq vRS do stotice požene v prijetnih 6,5 sekundah, najvišja hitrost pa žal ostaja omejena na 111 km/h. Poleg poskočnega športnika bosta ponujeni še dve izvedenki, osnovna 80 z enim elektromotorjem in 204 KM in 80x s štirikolesnim pogonom in 266 KM. Čeprav zmogljivost ni zrasla, je Coupe zaradi bolj aerodinamične linije in količnika zračnega upora 0,234 Cd, napredoval na področju dometa – čisto osnovni model lahko z enim polnjenjem prevozi 545 kilometrov.

Največ pozornosti bo brez dvoma pritegnila sveža zunanja podoba z elegantnejšim zadkom in številnimi značilnimi športnimi elementi pri vRS-u. Le ta se ponaša z odrezavim odbijačem s črnimi dodatki, tradicionalno rdečo linijo na zadku, osvetljeno masko in kompletom novih 20-palčnih platišč – na voljo so tudi 21-palčna. Ostale različice se prav tako pohvalijo z novim obrazom in stranskimi pragovi v karoserijski barvi, medtem ko se opremi SportLine in vRS ponašata še z znižanim vzmetenjem ter športnim podvozjem. Ekskluzivno pri vRS-u je mogoče obkljukati hiper zeleno zunanjo barvo.

Kot pri pogonu, drastičnih sprememb ne bomo našli v notranjosti, ki ostaja zvesta pospravljeni armaturni plošči z osrednjim 13-palčnim zaslonom in manjšimi 5,3-palčnimi digitalnimi merilniki. Enyaq vRS nas bo razvajal s školjkastimi športnimi sedeži in naborom logotipov, da slučajno nebi pozabili, na njegovo posebnost. Praktično edina razlika se pozna pri rahli okrnjenosti prostora za zadnje potnike in pri volumnu prtljažnika, ki je s 585 litrov padel na 570 litrov.

Kupejevskega Enyaqa bodo izdelovali vzporedno z običajnim modelom v domači tovarni v Mladi Boleslav, prvi primerki pa naj bi na slovenske ceste zapeljali že maja. Cen pri Škodi žal še ne razkrivajo, vendar naročila že sprejemajo.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button