AvtomobilizemNovice

Nova šesta generacija Subaru Impreze

Subaru pri šesti generaciji Impreze opušča limuzinsko obliko in ročni menjalnik.

Subaru Impreza vstopa v svojo šesto generacijo z okrnjeno, vendar tehnološko naprednejšo ponudbo, kjer bo vrh predstavljala nova zmogljivejša različica RS. Na voljo bo zgolj kot kombilimuzina, v slovo je pomahal tudi ročni menjalnik.

Oblikovna zasnova nove Impreze posodablja znano silhueto, s privzdignjeno sprednjo masko in črnimi okrasnimi obrobami namesto kromiranih. Izrazitejši zadnji kolesni loki ustvarijo športen videz, nova je seveda osvetlitev na obeh koncih, modelu RS pa so namenili nekaj dodatnih emblemov, ki poudarjajo njegovo naravo. Ob lanskoletnem prihodu tretje generacije modela WRX, je Subaru dejal, da bo WRX na voljo zgolj v limuzinski obliki, sedaj so se odločili, da bo šesta generacija Impreze izključno kombilimuzina, s čimer se oba modela še bolj oddaljujeta.

Velik napredek pri novi generaciji Impreze se je zgodil pri asistenčni tehnologiji EyeSight, ki sedaj hitreje prepozna kolesarje in pešce ter ima širše vidno polje. Več udobja poskušajo zagotoviti z zmanjšanim hrupom v kabini in bolje zasnovanimi sprednjimi sedeži. Osrednje mesto na armaturni plošči bo prevzel velik 11,6-palčni pokončen informacijski zaslon, vendar merilniki še vedno ostajajo analogni.

Osnovno in različico Sport bo ponovno poganjal poznani 2-litrski štirivaljni bokser s 152 KM in 197 Nm navora. Subaru je opustil možnost izbire ročnega menjalnika, za prenos moči tako skrbi le brezstopenjski CVT samodejni menjalnik. Pri različicah Sport in RS so na voljo obvolanske prestavne ročice za simulirano pretikanje med osmimi prednastavljenimi razmerji. Standarden štirikolesni pogon je nadgrajen z novim aktivnim sistemom vektoringa navora. Novincu so med drugim namenili tudi odlično elektronsko krmiljenje iz modela WRX, zavoljo izboljšane notranje strukture pa se nova Impreza pohvali z 10 odstotkov večjo togostjo.

Med odmevnejšimi spremembami je brez dvoma vrnitev oznake RS, ki prinaša 2,5-litrski motor iz modela Crosstrek, s 182 KM in 241 Nm navora. Številk zmogljivosti še ne razkrivajo, a sorodni križanec lahko s stotico opravi v 7,5 sekundah, zaradi nižje mase in boljše aerodinamike bo Impreza nekoliko bolj dinamična.

Poleg večje konjenice se različica RS pohvali z določenimi oblikovnimi spremembami, kot so znake RS na sprednjih vratih in zadnji klopi, stranski ogledali v barvi karoserije ter črno obarvana stranska pragova. Notranjost krasijo simulirani karbonski okrasni elementi, sedeži so oblečeni v kombinacijo črnega in rdečega blaga, volan ter prestavna ročica pa sta ovita v kakovostnejše usnje.

Subaru še ni navedel nobenih podrobnosti o cenah, vendar je za aktualno generacijo pri nas potrebno odšteti vsaj 23.440 evrov, cena novega modela bo brez dvoma poskočila. Kdaj bo na voljo v Evropi ni znano, a v severni Ameriki bodo s prodajo začeli spomladi 2024.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

2 komentarjev

  1. A lohk tele japanezerje kdo po prstih useka. Usaka nadaljna generacija je bolj obupna!!! Prva je bila res legendarna! Eventuelno se druga!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button