AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nova Rivian R2 in R3 za širšo publiko

Dostopna križanca bosta znamko Rivian popeljala do večjih prodajnih številk.

Ameriški proizvajalec modernih električnih avtomobilov Rivian, predstavlja novo platformo srednje velikosti, ki je osnova za najnovejši dvojec modelov R2 in R3. Ob prihodu bosta predstavila napreden in zmogljiv pogonski sklop, moderno tehnologijo, konkurenčen doseg, razširjeno uporabo trajnostnih materialov ter dostopnejšo ceno od večjih sorodnikov.

R2 je srednje velik SUV, zasnovan tako za pustolovske odprave kot za vsakdanjo uporabo, ki ga odlikujeta značilna Rivianova silhueta ter prepoznavna maska. Ponuja prostorno notranjost z zložljivimi sedeži, ki omogočajo vsestransko ureditev tovora. Poleg tega se R2 ponaša z odpirajočim zadnjim steklom, ki izboljša izkušnjo vožnje z zagotavljanjem občutka odprtega prostora. Na drugi strani je kompaktni križanec R3, ki ne sklepa kompromisov glede zmogljivosti, terenskih zmogljivosti ali udobja potnikov. Na voljo bo v zmogljivi različici R3X z okrepljenimi dinamičnimi sposobnostmi. Tako R2 kot R3 bosta ponujala dve velikosti baterij, pri čemer bo večji paket zagotavljal več kot 480 kilometrov dosega z enim polnjenjem in seveda impresivne pospeške do stotice v manj kot 3 sekundah.

Rivian želi svoja vozila narediti dostopnejša širšemu občinstvu, saj naj bi se cena modela R2 začela pri okoli 45 tisoč dolarjih (41 tisoč evrih), cena modela R3 pa naj bi bila še nižja. Podjetje se intenzivno osredotoča na zmanjševanje stroškov z učinkovitostjo proizvodnje, inovacijami na področju oblikovanja in razvojem dobavne verige. Nova platforma združuje dele in poenostavlja proizvodne postopke, pri čemer uporablja tehnologije, kot so visokotlačni ulitki in strukturna baterijska enota. Modela R2 in R3 imata tri različice elektromotorjev, možnost hitrega polnjenja, ki 80 odstotkov energije povrne v 30 minutah in napredne funkcije avtonomne vožnje.

Oblikovanje modela R2 daje prednost avanturistični podobi, prostornosti in prefinjenim elementom ter ponuja edinstveno vozno izkušnjo ter številne možnosti shranjevanja prtljage. Rivian načrtuje začetek proizvodnje modela R2 v svojem obstoječem obratu v mestu Normal v ameriški zvezni državi Illinois, s čimer želi doseči kapitalsko učinkovitejši začetek proizvodnje. Podjetje pričakuje znatne prihranke pri stroških in boljši pretok sredstev, pri čemer jih bo dovolj tako za vzdrževanje poslovanja do začetka proizvodnje R2. Skupna pričakovana zmogljivost ob začetku proizvodnje modela R2 je 215 tisoč enot letno.

Žiga Kolman
foto: Rivian

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button