AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nova Rivian R1S in R1T s kar 1.025 KM

Rivianov uspešni električni dvojec je bil deležen tehnološke prenove.

Rivian je predstavil drugo generacijo svojih vodilnih modelov R1S in R1T. Električni SUV in poltovorjak sta prejela obsežne posodobitve na področju strojne opreme in zmogljivosti, imata prenovljen programski vmesnik ter napredne lastno razvite pogonske sisteme, hkrati pa ohranjata Rivianovo značilno silhueto.

Posodobljeni dvojec velikih električarjev se ponašaja z novo consko električno arhitekturo ter najsodobnejšimi računalniškimi in avtonomnimi platformami, skupaj z novimi konfiguracijami motorjev, svežimi oblikovnimi elementi ter novimi možnostmi oblazinjenja.

Rivian si prizadeva za zagotavljanje brezkompromisne kakovosti in zmogljivosti, tako sta prenovljena R1S in R1T najnaprednejši vozili podjetja do zdaj. Druga generacija platforme R1 uvaja pogonski enoti Tri-Motor in Quad-Motor, s tremi ali štirimi elektromotorji. R1T s štirimi elektromotorji ustvari kar 1.025 KM in impresivnih 1.624 Nm navora, kar mu omogoča pospešek do storice v manj kot 2,5 sekunde. Na voljo je tudi dostopnejša konfiguracija z dvema motorjema. Vsi pogonski sistemk so zdaj razviti in izdelani znotraj podjetka.

Novi baterijski sklopi z izbiro povečanih kapacitet Large in Max, so prejeli prenovljene module, ki povečujejo učinkovitost proizvodnje in možnost servisiranja ter zagotavljajo do 676 kilometrov dosega. Poleg tega nov standardni baterijski sklop na osnovi litij-železovega fosfata zagotavlja do 435 kilometrov avtonomije. Platforma je opremljena tudi s toplotnim sistemom na osnovi toplotne črpalke, ki izboljšuje udobje in učinkovitost v kabini, ter 22-palčna aerodinamična platišča ter pnevmatike, zasnovane za zmanjšanje kotalnega upora.

Prenovljena električna arhitektura zmanjšuje število ECU-jev s 17 na 7 in odstranjuje 2,6-kilometra kablov. Rivianova nova platforma za avtonomijo prinaša pomembne izboljšave z uporabo 11 kamer, pet radarjev in tehnologijo napovedovanja z umetno inteligenco. Nadgrajeni sistem je desetkrat zmogljivejši od predhodnika, ponuja 360-stopinjsko vidljivost in vrhunsko ločljivost kamer. Standardne funkcije zajemajk nadzor mrtvega kota s kamero visoke ločljivosti in pomoč na avtocesti, izboljšane zmogljivosti pa so na voljo v premijskem sistemu Rivian Autonomy Platform+.

Med varnostnimi napredki so tudi prilagodljivi žarometi, ki bodo še letos zmožni dinamičnega prilagajanj razmeram v prometu. Rivian ponuja tudi nove priročne funkcije, kot je integriracija ključev v denarnico Apple Wallet in izbrane naprave Google Pixel, kar omogoča nemoten dostop do vozila in digitalno izmenjavo ključev. Novi zvočni sistem z Dolby Atmos tehnologijo zagotavlja poglobljeno zvočno izkušnjo, nova naročniška storitev Connect+ pa podpira pretakanje vsebin in dostop do več kot 3.000 aplikacij ter obsežnega kataloga Apple Music.

V notranjosti novih modelov R1S in R1T so na voljo elektronsko zatelnitvsna dinamična steklena streha, ambientalna osvetlitev in prenovljen programski vmesnik, ki ga poganja Unreal Engine. Na voljo so tudi novi premijski okraski Ascend, možnost zunanje barve Storm Blue in možnosti zatemnitve okraskov. Zavezanost trajnostni se odraža v 15-odstotno zmanjšanem ogljičnem odtisu skozi življenjsko dobo obeh modelov v primerjavi s predhodnikoma, kar so dosegli z večjo učinkovitostjo proizvodnje in izboljšano dobavno verigo materialov.

Začetno ceno za model R1S so postavili pri 75.900 dolarjih (70.605 evrov), medtem ko je poltovornjak R1T s ceno 69.900 dolarjev (65.014 evrov) nekoliko ugodnejši. V severni Ameriki lahko vozilo naročijo kar preko spleta, izdelava pa še naprej poteka v tovarni v mestu Normal v zvezni državi Illinois.

Žiga Kolman
foto: Rivian

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button