AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nova generacija Porscheja Caymana bi lahko bila popolnoma električna

Do poletja bo Porsche sprejel odločitev, ali se pri Caymanu in Boxsterju nagibajo k elektriki.

Porsche je vse bližje preklopu na električen pogon pri vstopnih modelih 718 Cayman in 718 Boxster, vendar potrebujejo še nekaj mesecev, preden se odločijo ali je želja izvedljiva. Trenutna 982 generacija Boxsterja in Caymana je luč sveta ugledala leta 2016, zato je prihod naslednika v letu 2023 zelo verjeten, le odločitev glede pogonskega sklopa še ni sprejeta.

Veliki šef Oliver Blume je dejal, da odločitve glede električnega pogona še niso sprejeli, zgodilo naj bi se še pred letošnjim poletjem. Čeprav je prehod na elektriko je enostavno izvedljiv, čakajo na evolucijo baterij v prihodnosti. S strani vodilnih je veliko pozitivne spodbude k spremembi modelov 718, ne glede na odločitev pa obljubljajo odlične vozne lastnosti obeh avtomobilov.

Kljub temu, da se veliko konkurenčnih proizvajalcev odmika iz segmenta malih premijskih športnih avtomobilov, so pri Porscheju odločni nadaljevati z razvojem Caymana in Boxsterja, neodvisno od vgradnje bencinskih ali električnih pogonskih sklopov. Porsche vsekakor vidi elektrifikacijo kot nekaj pozitivnega pri športnih avtomobilih prihodnosti, Blume je dodal: »Motorjev z notranjim izgorevanjem ne moremo primerjati z elektromotorji, vendar je veliko pozitivnih prednosti v elektromobilnosti, zaradi odzivnosti in sunkovitega pospeševanja, ki ga lahko ustvarimo pri avtomobilih.”

Vseeno pa motorji na notranje izgorevanje pri legendarni nemški znamki še niso za odpis, ključni so za nadaljevanje z modeli 911, kjer bodo raje elektrifikacijo predstavili v obliki hibridnih sistemov – zvok je še vedno velik dejavnik pri premamljanju novih kupcev. Porschejev dolgoročen cilj sta električna energija in trajnosten razvoj. Mnogo voznih navdušencev je z elektriko že prepričal Taycan, tako preklop na »štrom« ne bo ogrozil podjetja.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button