AvtomobilizemNovice

Nova Ferrari Roma Spider: vrnitev zložljive platnene strehe

Italijanska eleganca, veter v laseh in 620 pojočih konjskih moči.

Čakanja je konec, iz Maranella je zapeljal novi vranec z zložljivo streho, ki sliši na ime Roma Spider. Ferrarijeva ponudba kabrioletov bo tako bogatejša za morda najelegantnejšega člana, kateremu so namesto običajne trde zložljive strehe namenili platneno in to prvič po 54 letih, ko jo je zadnjikrat nosil model 365 GTS4.

Pod površjem čudovite elegantne karoserije tiči enaka osnova kot pri klasični kupejevski Romi, le z nekaterimi potrebnimi dodatnimi ojačitvami, ki skrbijo za togost ob pomanjkanju strehe. Sama zložljiva streha je povsem na novo razvita in se lahko do hitrosti 60 km/h zloži v samo 13,5 sekundah. Platneno prevlečen mehanizem se skrije za zadnjima potnika, prav tako pod pokrovom prevlečenim v tkanino. Celotne sistem skupaj z okrepitvami poveča maso aluminijaste zasnove za 84 kilogramov, na skupnih 1.556 kilogramov brez vštetih tekočin.

Streho brezčasno začrtane Rome Spider sestavlja pet plasti z vezeno tkanino na vrhu, ki je lahko obarvana v štirih standardnih odtenkih, na voljo je tudi mavrična barva. Pretkano pakiranje zložljivega mehanizma je minimalno poseglo v prtljažni prostor, ki je s 225 litri volumna le za 17 litrov manjši kot pri kupejevski Romi. Ker odstranitev strehe pomeni več turbulentnega zraka v kabini, so inženirji pripravili razne deflektorje, med katere spada elektronsko nastavljiva zaščita preko zadnjih sadežev, k usmerjanju zračnih tokov pripomore tudi manjše krilce na zadnjem pokrovu.

Tehnološka plat Rome Spider ostaja enaka kot pri klasičnem modelu, torej spredaj sredinsko je nameščen zmogljiv 3,9-litrski V8 podprt z dvema turbopolnilnikoma, ki premore 620 KM in 760 Nm navora. Za prenos moči na zadnji kolesni par skrbi osemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik za zadnjo osjo, v sodelovanju z elektronsko nadzorovanim diferencialom. Kljub nekaj dodatnim kilogramom je pospešek do stotice v 3,4 sekundah nedotaknjen, pot do 200 km/h traja zgolj 9,7 sekund, najvišja hitrost presega 320 km/h. Koliko bo potrebno v Evropi odšteti za Romo Spider še ni znano, a verjetno bo cena presegla mejo 200 tisočakov, saj je potrebno že za kupeja odšteti le 5 tisočakov manj.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button