AvtomobilizemNovice

Nova energičnost za Audija S3

Prenova Audijeve družine A3 bo kmalu zaključena.

Audi je pred kratkim kompaktnemu A3 namenil pomembno medživljenjsko prenovo, sedaj jo je doživela tudi zmogljivejša različica S3. Ta se bo ob prihodu na trg v drugi polovici leta ponašala z dodatno poskočnostjo pogonskega sklopa, večjo dinamiko in seveda osveženo podobo tako zunaj, kot znotraj. Še naprej ostaja na voljo kot petvratna kombilimuzina ali limuzina, začetna cena pa bo po novem znašala 55.600 evrov.

Najbolj pomembno dejstvo je, da pod motornim pokrovom prenovljenega S3 še naprej vztraja izvrsten prisilno polnjen 2-litrski agregat, ki sedaj po izboljšavah premore 333 KM (23 KM več kot prej) in 420 Nm navora. To pomeni, da se pospešek do stotice odvije v 4,7 sekundah, najvišja hitrost pa znaša 250 km/h. Napredki pri pogonskem sklopu pomenijo boljše podajanje navora skozi vrtljaje in večjo odzivnost hitrega sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika.

Dodan razdelilnik navora, ki je bil pred tem rezerviran za še bolj divjega RS3, izboljša okretnost in stabilnost ter omogoča popolnoma spremenljivo porazdelitev navora med zadnjima kolesoma. Napredna tehnologija optimalno porazdeli navor glede na vozne razmere in način vožnje izbran v Audi drive select. Uvedba načina dynamic plus ponuja večjo vozno dinamiko s poudarkom na igrivi dinamiko, saj se maksimalno poveča podajanje navora na zadnji osi, zaradi česar se pojavi težnja po prekrmiljenju oziroma driftanju skozi zavoje.

Optimizacije na področju vzmetenja, vključno z bolj togimi vzmetnimi obročniki in novimi ležaji, izboljšajo odzivnost krmiljenja in bočni nadzor, kar zagotavlja večji oprijem. Audi S3 ponuja tudi več raznolikosti, saj je mogoče izbrati dva paleta 19-palčnih pnevmatik, ena izbira so prilagojenje pnevmatike Falken za večji oprijem in stabilnost na dirkaški stezi. Večji prezračevani zavorni diski na sprednji osi izboljšujejo zavorno učinkovitost, da bi zadostili povečanim zahtevam vozne dinamike.

Na zunaj se pomlajeni Audi S3 ponaša s progresivnim oblikovanjem, s postavnejšo in širšo šesterokotno masko Singleframe ter oblikovnimi elementi v obliki črke L. Nov je zadnji odbijač, okrašen s črnimi elementi in štiri izpušne cevi še dodatni krepijo športen značaj. Notranjost odlikujejo natančni oblikovalski detajli, vključno s ploščo iz tkanine v sprednjih vratih z dinamično osvetlitvijo, ki poudarja napreden in tehničen značaj vozila.

Integracija aplikacij in funkcij na zahtevo zagotavlja, da S3 ostaja digitalen in povezan, saj ima dostop do številnih storitev, funkcij in aplikacij connect. Navigacija MMI plus, virtualni kokpit in indukcijski polnilnik za pametne telefone so del serijske opreme, funkcije na zahtevo pa omogočajo dodajanje infozabavnih vsebin prek aplikacije myAudi. Prenovljeni Audi S3 je tako doživel celovito nadgradnjo, ki zagotavlja večjo zmogljivost, okretnost, povezljivost ter prefinjeno in dinamično obliko v vseh pogledih.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button